ΔΙΕΘΝΕΣ
23/06/2016 09:39 EEST | Updated 23/06/2016 09:39 EEST

Σε διαδικτυακό τεστ πάνω στο καταστατικό του Κομμουνιστικού Κόμματος θα εξεταστούν οι Κινέζοι δημόσιοι υπάλληλοι

Damir Sagolj / Reuters
A giant portrait of Chinese late chairman Mao Zedong is seen on the Tiananmen gate on a sunny day December 2, 2015, after a fresh cold front cleared the smog that was blanketing Beijing, China. REUTERS/Damir Sagolj

Ερωτηματολόγιο που θα εξετάσει τις γνώσεις τους πάνω στο καταστατικό του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Κίνα θα πρέπει να συμπληρώσουν μέχρι τις 10 Ιουλίου όλα τα μέλη του κόμματος που εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες.

Το τεστ έχει δημοσιευτεί στο διαδίκτυο και παρόλο που οι πολίτες δεν είναι αναγκασμένοι να το συμπληρώσουν, μπορούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις για να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους. Αυτό περιλαμβάνει 20 ερωτήσεις από μια ύλη 300 ερωτήσεων που αφορούν στις προβλέψεις του κόμματος για σειρά θεμάτων, όπως επί παραδείγματι τις ποινές που επιβάλλονται σε όσους παραβιάσουν τους κανονισμούς.

Τα μέλη του κόμματος θα έχουν στην διάθεσή τους μία ώρα για να απαντήσουν στις ερωτήσεις, ενώ θα μπορούν να συμβουλευτούν τις σημειώσεις τους εάν το επιθυμούν, χωρίς να ακυρωθεί το τεστ τους. Τα αποτελέσματα του κάθε δημοσίου υπαλλήλου θα αποσταλούν στο αντίστοιχο τμήμα του κόμματος, ενώ στη συνέχεια θα δημοσιευτούν στο διαδίκτυο.

Όπως επισημαίνει το BBC, ορισμένες από τις ερωτήσεις είναι μέτριου επιπέδου και μπορούν να απαντηθούν με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο. Κάποιες άλλες όμως απαιτούν μεγαλύτερη μελέτη. Μία από αυτές είναι η εξής: «Ο δρόμος προς μια ισχυρότερη χώρα είναι α) το άνοιγμα προς τα έξω β) οι αέναες μεταρρυθμίσεις γ) η επιμονή στις μεταρρυθμίσεις και το άνοιγμα προς τα έξω δ) η ταχεία ανάπτυξη της παραγωγικότητας. Η σωστή απάντηση στο εν λόγω ερώτημα είναι το «γ».

Το τεστ αποτελεί μέρος μιας εκπαιδευτικής καμπάνιας του προέδρου Xi Jinping που στόχο έχει την αύξηση της εμπιστοσύνης στο κόμμα. Στο παρελθόν, είχε ζητηθεί από μέλη του κόμματος να αντιγράψουν με χαρτί και μολύβι ολόκληρο το καταστατικό του κόμματος, το οποίο αποτελείται από 15.000 χαρακτήρες.