ΔΙΕΘΝΕΣ
30/06/2016 16:35 EEST | Updated 30/06/2016 16:35 EEST

Μάικλ Γκόουβ: Ο Μπόρις Τζόνσον δεν έκανε για τη δουλειά

Jeff J Mitchell via Getty Images
LONDON, ENGLAND - JUNE 27: British Lord Chancellor and Justice Secretary Michael Gove leaves Downing Street following a cabinet meeting on June 27, 2016 in London, England. British Prime Minister David Cameron chaired an emergency Cabinet meeting this morning, after Britain voted to leave the European Union. Chancellor George Osborne spoke at a press conference ahead of the start of financial trading and outlining how the Government will 'protect the national interest' after the UK voted to leave the EU. (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)

Ο Μάικλ Γκόουβ, υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Κάμερον, υπέρμαχος του Brexit και υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, δήλωσε στο BBC πως επέλεξε να θέσει υποψηφιότητα αφού αποφάσισε «απρόθυμα αλλά σταθερά» ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν είναι ικανός να ενώσει το κόμμα ή τη χώρα.

«Έπρεπε να το αναλάβει κάποιος άλλος...ένιωσα ότι έπρεπε να το αναλάβω εγώ» είπε. Μετά τη νίκη του Brexit, θεώρησε ότι η χώρα χρειαζόταν κάποιον που πιστεύει ολόψυχα στην αποχώρηση από την Ε.Ε. «Πίστεψα επίσης ότι χρειαζόμασταν κάποιον που θα ήταν σε θέση να φτιάξει μια ομάδα, να ηγηθεί και να ενώσει. Ήλπιζα ότι θα ήταν ο Μπόρις Τζόνσον» είπε- προσθέτοντας ωστόσο πως «έφτασα τις τελευταίες ημέρες απρόθυμα και σταθερά στο συμπέρασμα ότι, αν και ο Μπόρις έχει μεγάλες δυνατότητες, δεν ήταν ικανός να ενώσει αυτή την ομάδα και να οδηγήσει τη χώρα και το κόμμα με τον τρόπο που θα ήθελα».

Διαβάστε επίσης: Και πάλι έκπληξη από τον Τζόνσον. Δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας

Όπως είπε, κατέληξε στην απόφαση αργά το βράδυ της Τετάρτης, ενώ απέρριψε τις κατηγορίες από τους υποστηρικτές του Τζόνσον ότι πρόδωσε τον πρώην δήμαρχο αποφασίζοντας να θέσει υποψηφιότητα αντί να τον στηρίξει. Όπως είπε, «προσπάθησε σκληρά να πείσει» βουλευτές των Συντηρητικών μέσα στην εβδομάδα πως ο Τζόνσον ήταν ο κατάλληλος υποψήφιος για την ηγεσία, αλλά μετά από συζητήσεις συνειδητοποίησε πως «δεν επρόκειτο να δουλέψει».

«Οπότε προσπάθησα όσο πιο σκληρά μπορούσα, αλλά το χθεσινό βράδυ κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο Μπόρις δεν θα μπορούσε να φτιάξει αυτή την ομάδα, να δώσει ηγεσία και ενότητα. Έπρεπε να το αναλάβει κάποιος άλλος. Ως κάποιος που είχε υποστηρίξει με συνέπεια ότι θα έπρεπε να βγούμε από την Ε.Ε., και ως κάποιος με εμπειρία στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης, ένιωσα ότι έπρεπε να το αναλάβω εγώ».

«Θα διαπραγματευτώ σκληρά, και με πολλή προσοχή στη λεπτομέρεια για να επιτύχω την καλύτερη δυνατή συμφωνία με τη Βρετανία. Μόνο όταν είμαστε έξω από την Ε.Ε. θα μπορούμε επιτέλους να θέσουμε τους αριθμούς υπό έλεγχο με τον τρόπο που το θέλει το κοινό».

«Η απόφαση ενεργοποίησης του Άρθρου 50 είναι στα χέρια του επόμενου πρωθυπουργού. Αν είμαι εγώ αυτός, θα κρίνω πότε είναι σωστό για τη Βρετανία».

Sponsoed Post