ΕΙΔΗΣΕΙΣ
30/06/2016 11:02 EEST | Updated 30/06/2016 14:37 EEST

Την ανάγκη μιας νέας προσέγγισης στην Ευρώπη συζήτησαν Τσίπρας-Γκάμπριελ

Sooc

Την κρισιμότητα της περιόδου εντός της οποίας πραγματοποιείται η επίσκεψη του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην Αθήνα επεσήμαναν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Γερμανός αντικαγκελάριος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στο Μέγαρο Μαξίμου και σημείωσαν ότι χρειάζεται νέα προσέγγιση στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο πρωθυπουργός είπε στον κ. Γκάμπριελ ότι έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη και τόνισε ότι έρχεται με την ιδιότητά του ως αντικαγκελάριος της Γερμανίας, οπότε θα συζητήσουν για τις δυνατότητες επενδύσεων στην Ελλάδα, κάτι που για τη χώρα είναι πολύ σημαντικό. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι είναι και προοδευτικός ηγέτης στην Ευρώπη για να σημειώσει πως είναι κρίσιμο «να συζητήσουμε πώς θα δημιουργήσουμε ένα μέτωπο», γιατί τωρα είναι ανάγκη να αντικαταστήσουμε τη λιτότητα με ατζέντα για την αναπτυξη, την ανεργία με θέσεις εργασίας και συνεπώς χρειάζονται επενδύσεις.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι είναι καιρός να συζητήσουμε για το πρότζεκτ της κοινωνικής Ευρώπης. Επίσης, επεσήμανε πως το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος είναι σήμα ότι πρέπει να ξυπνήσουμε. Η Ευρώπη, είπε, βαδίζει υπνοβάτης και ελπίζουμε ότι αυτό το ποτέλεσμα θα λειτουργήσει σαν ξυπνητήρι για την ΕΕ, εκφράζοντας, παράλληλα, τον φόβο του ότι διαφορετικά οι ακροδεξιές δυνάμεις θα πάρουν πρωτοβουλίες για να γίνουν ηγεμονικές, κάτι που, όπως υπογράμμισε, πρέπει να αποφευχθεί. Πρέπει να συνεργαστούμε πιο στενά, πρόσθεσε.

Είναι μία κρίσιμη στιγμή, τόνισε και ο κ. Γκάμπριελ, από την πλευρά του. Αναφέρθηκε στο επενδυτικό σκέλος της επίσκεψής του, σημειώνοντας ότι το δεύτερο ζήτημα είναι πώς μπορούμε να φέρουμε κοντά την Ευρώπη, γιατί αυτήν τη στιγμή είμαστε σε διάσταση στην ΕΕ. Υποστήριξε ότι οι πλουσιότεροι επιτίθενται στους φτωχότερους και αντιστρόφως και πρέπει να σταματήσει αυτή η συζήτηση.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος επεσήμανε την αναγκαιότητα μίας ατζέντας να φέρουμε την Ευρώπη κοντά, στο επίκεντρο της ανάπτυξης και της απασχόλησης, τονίζοντας, παράλληλα, ότι και αυτές οι χώρες που βρίσκονται σε μία μεταρρυθμιστική διαδικασία πρέπει να στηριχθούν με επενδύσεις και ανάπτυξη. Ο κ. Γκάμπριελ είπε ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν εργασία και βλέπουν τις ζωές τους να χειροτερεύουν δεν θα πάρουν το μέρος της Ευρώπης και πως είναι οι πιθανοί ψηφοφόροι για την έξοδο. Πρόσθεσε, πως είδαμε ότι οι φτωχοί είναι εκείνοι που ψήφισαν υπέρ της εξόδου και πως στις τελευταίες εκλογές της Γερμανίας, όσοι δεν είχαν καμία ελπίδα, ψήφισαν υπέρ της ακροδεξιάς. Επίσης, σημείωσε ότι και στο δημοψήφισμα της Ιρλανδίας, πριν από μερικά χρόνια, η εργατική τάξη ψήφισε κατά της Ευρώπης. «Οπότε, χρειάζόμαστε μία νέα προσέγγιση για την Ευρώπη και πιστεύω ότι είναι μία καλή στιγμή γι αυτό», υπογράμμισε.

Συμφωνίες για ενέργεια και μικρομεσαίες ανακοίνωσε ο Γκάμπριελ

Για ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία και στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας έκανε λόγο ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε ότι θα υπογραφούν δύο συμφωνίες. Όπως είπε, η μία συμφωνία θα αποβλέπει στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νεωτεριστικών προϊόντων και η δεύτερη θα αφορά την ενέργεια.

Ο κ. Γκάμπριελ τόνισε ότι το σημαντικό στην επίσκεψή του είναι η παρουσία μίας ευρείας αντιπροσωπείας της γερμανικής οικονομίας στην Ελλάδα. Όπως υπογράμμισε, η εποχή που στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η δημοσιονομική πολιτική έχει ήδη περάσει και, αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να σκεφτόμαστε, κυρίως, τα θέματα της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας. «Τον τελευταίο χρόνο», είπε, «η Ελλάδα εξέπληξε, διότι, αντί για συρρίκνωση, σημειώθηκε ανάπτυξη, αν και μικρή. Όποιος στην Ευρώπη υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω λιτότητα στην Ελλάδα, θέτει σε κίνδυνο και αυτή τη μικρή ανάπτυξη, η οποία διαφαίνεται» υποστήριξε.

«Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό, πρώτον, να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε να σταθεροποιηθούν τα κοινωνικά συστήματα στην Ελλάδα και δεύτερον, να προσπαθήσουμε να δημιουργηθούν περαιτέρω θέσεις εργασίας. Και προς αυτή την κατεύθυνση, από ευρωπαϊκής πλευράς, θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν να προωθηθούν οι επενδύσεις στις υποδομές, στην ψηφιοποίηση και στην ενέργεια και νομίζω ότι και η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για το σκοπό αυτό» δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ.

Ανέφερε, μάλιστα ότι, μία σταθερή και μόνιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα θα μπορέσει να επιτευχθεί, εάν υπάρξουν περαιτέρω επενδύσεις και δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γκάμπριελ συμπλήρωσε ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα, το οποίο υποστηρίζει και προωθεί την έρευνα και την ανάπτυξη σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε θέματα, κυρίως, νεωτερισμού. «Το πρόγραμμα αυτό θα το ανοίξουμε και για την Ελλάδα, για χρηματοδότηση και ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους σε νεωτεριστικά προγράμματα. Το πρόγραμμα αυτό, μέχρι σήμερα, το έχουμε επεκτείνει και στο Ισραήλ και στην Πολωνία και θα προσθέσουμε και την Ελλάδα, ως τρίτη χώρα. Είμαι βέβαιος ότι θα βρει μεγάλη ανταπόκριση από τις ελληνικές επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post