ΚΟΙΝΩΝΙΑ
03/07/2016 08:12 EEST | Updated 03/07/2016 08:13 EEST

Το νέο «hi tech» επιχειρησιακό κέντρο της ΓΑΔΑ για τρομοκράτες και ποινικούς

eurokinissi

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα τζιχαντιστών στην «καρδιά» της Ευρώπης και η εξέλιξη του οργανωμένου εγκλήματος αναγκάζουν την ΕΛ.ΑΣ. να λάβει μέτρα θωράκισης της χώρας μας με τη δημιουργία ενός νέου «υπερενισχυμένου» κέντρου επιχειρήσεων στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» της Κυριακής.

Όπως αποκαλύπτεται από έγγραφο που δημοσιεύει η εφημερίδα, η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών με έδρα τον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ θα αποκτήσει ένα νέο προηγμένο λογισμικό αξίας 820.000 ευρώ με το οποίο θα διασυνδεθούν όλες οι βάσεις δεδομένων και ανάλυσης πληροφοριών για θέματα οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας.

Από τα 820.000 ευρώ τα 615.000 ευρώ (75% συμμετοχή) προέρχονται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και τα υπόλοιπα 205.000 ευρώ (25% συμμετοχή) από τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό.

«Θα φτιάξουμε από την αρχή ένα υπερσύγχρονο επιχειρησιακό κέντρο, στο οποίο με τη βοήθεια του λογισμικού θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη πλατφόρμα πληροφοριών που είχε ποτέ η ΕΛ.ΑΣ. Η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα εξελίσσονται. Δεν μπορούμε να μείνουμε στάσιμοι. Το κέντρο θα συγκεντρώνει πληροφορίες από όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις της Ελλάδας και από όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας. Θα φιλτράρει τις πληροφορίες, θα κάνει ταυτοποιήσεις, θα βρίσκει το παρελθόν του κάθε δράστη, θα βλέπει αποτυπώματα, φωτογραφίες, DNA, τα πάντα. Στη συνέχεια, θα διοχετεύει στις αρμόδιες υπηρεσίες τα δεδομένα που προκύπτουν. Το κέντρο θα έχει, επίσης, σύνδεση με τις Αστυνομίες των κρατών μελών της Ε.Ε. και με τη Europol. Και όλα αυτά σε γρήγορους χρόνους», εξηγεί ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Η λειτουργία του νέου κέντρου επιχειρήσεων θα εποπτεύεται από Εισαγγελέα και δύο Ανεξάρτητες Αρχές, την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Τι αναφέρει το έγγραφο

Έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών με ημερομηνία 23 Ιουνίου 2016 περιγράφει αναλυτικά τις δυνατότητες του προγράμματος και τα βήματα που θα ακολουθηθούν για την υλοποίηση του έργου:

1)     Θα δημιουργηθεί ένα κέντρο επιχειρήσεων

2)     Θα χρησιμοποιηθούν τρεις άδειες χρήσης για λογισμικό ανάλυσης, συσχέτισης και οπτικοποίησης πληροφοριών εγκληματολογικού ενδιαφέροντος

3)     Πέντε άδειες χρήσης για λογισμικό βάσεων δεδομένων Εγκληματολογικών Πληροφοριών

4)     Πενήντα άδειες χρήσης για λογισμικό αναζητήσεων και συλλογής μεγάλου όγκου δεδομένων

5)     Δύο άδειες χρήσης για λογισμικό αναζήτησης δεδομένων από βάσεις δεδομένων, συστημάτων αρχείων και ανοιχτές πηγές

6)     Θα εκπαιδευτούν πέντε αστυνομικοί, οι οποίοι θα διαχειρίζονται το πρόγραμμα

Η δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου συλλογής πληροφοριών κρίθηκε αναγκαία διότι –μεταξύ άλλων- η Ελλάδα εξακολουθεί να σηκώνει, παρά τη σημαντική μείωση των ροών, μεγάλο βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος με αποτέλεσμα πάντα να υπάρχει ο φόβος ότι μπορεί τρομοκράτες να χρησιμοποιήσουν τη χώρα μας ως πέρασμα.

Την ίδια ώρα, οι τζιχαντιστές στοχοποιούν όλο και περισσότερο την Ευρώπη και υπάρχει άμεση ανάγκη για γρήγορη ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στα κράτη και τη Europol. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι Ευρωπαίοι ηγέτες φροντίζουν να δίνουν μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας αφειδώς κονδύλια για την ενίσχυση της αστυνομικής συνεργασίας.

Ανώτατος αξιωματικός της Αστυνομίας τονίζει ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν αντιληφθεί, ιδιαίτερα μετά τα αιματηρά χτυπήματα στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, ότι πάσχουμε σε επίπεδο συνεργασίας. Αντιλήφθηκαν ότι δεν πρέπει οι μυστικές υπηρεσίες και οι αντιτρομοκρατικές μονάδες να κρατούν τις πληροφορίες για το κράτος τους. Αυτό μπορεί να στοιχίσει εκατοντάδες ζωές.  Για το λόγο αυτό, μεταξύ άλλων, εκταμιεύονται χρήματα για τη διασύνδεση των διωκτικών Αρχών των κρατών μελών. Σε πληροφοριακό επίπεδο οι αρμόδιοι για θέματα ασφαλείας στην Ε.Ε. γνωρίζουν ότι η τρομοκρατία θα μας απασχολήσει για πολλά ακόμα χρόνια. Και αυτό γιατί είναι γνωστό ότι άτομα που έχουν μεγαλώσει στην Ευρώπη έχουν ασπαστεί την ιδεολογία του ISIS. Πολλοί από αυτούς, από χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, έχουν πάει στη Συρία για να εκπαιδευτούν».

Το γεγονός ότι δίνεται έμφαση στη διαχείριση πληροφοριών για το μεταναστευτικό επιβεβαιώνεται στο έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών: «Η δράση αφορά το σύνολο των Υπηρεσιών Ασφάλειας, Αλλοδαπών και Τάξης της ΕΛ.ΑΣ. Το software θα επιτρέπει την απ’ ευθείας και ασφαλή επικοινωνία του κέντρου με τις περιφερειακές δομές πληροφοριών, καθώς και δομές πληροφοριών υπηρεσιών έρευνας και δίωξης εγκλημάτων του Σώματος».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης αναφέρει ότι «το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛ.ΑΣ. στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας τους αξιοποιούν κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία, σε μία περίοδο που η κρίση ασφάλειας επηρεάζει μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και μας αναγκάζει να θωρακιστούμε ακόμα περισσότερο έτσι ώστε η χώρα μας να παραμείνει ασφαλής».