ΕΙΔΗΣΕΙΣ
03/07/2016 15:37 EEST | Updated 03/07/2016 15:40 EEST

Wang Jianlin: Ποιος είναι ο Κινέζος μεγιστάνας που σκέφτεται να στήσει κινηματογραφικό στούντιο στην Ελλάδα

ASSOCIATED PRESS
Wang Jianlin, chairman of Wanda Group, delivers a speech at the Ninth Asian Financial Forum in Hong Kong, Monday, Jan. 18, 2016. (AP Photo/Vincent Yu)

Στους τομείς των εμπορικών ακινήτων, των επιχειρήσεων Πολιτισμού και των χρηματοδοτήσεων δραστηριοποιείται δραστηριοποιείται το κινεζικό Wanda Group, με τον πρόεδρο του οποίου, Wang Jianlin, είχε συνάντηση ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Wanda Group, του οποίου ο πατέρας ήταν συνοδοιπόρος του Μάο στη θρυλική Μεγάλη Πορεία, εξέφρασε το ενδιαφέρον του κινεζικού κολοσσού για τη μαζική ανάπτυξη του κινεζικού τουρισμού στην Ελλάδα και για τη δημιουργία υποδομών ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης. Επίσης, συζητήθηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας στούντιο κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα, καθώς η Wanda Cultural Industry Group είναι ο μεγαλύτερος πολιτιστικός οργανισμός της Κίνας .

Μάλιστα, συμφωνήθηκε κλιμάκιο της Wanda Group να επισκεφθεί την Ελλάδα μετά από δυο μήνες και αφού γίνει η σχετική προετοιμασία.

Ποιος είναι ο Wang Jianlin

Γεννηθείς το 1954, ο Wang Jianlin υπηρέτησε στον κινεζικό στρατό μεταξύ του 1970 και του 1986, οπότε και ανέλαβε υψηλόβαθμο αξίωμα στην τοπική κυβέρνησης της Ξιγκάνγκ, στο Νταλιάν. Είναι πρόεδρος του Dalia Wanda Group από το 1989. Έχει λάβει σειρά τιμητικών διακρίσεων, μεταξύ των οποίων «Πρόσωπο της Κινεζικής Βιομηχανίας Κουλτούρας 2013» το 2014, «Businessman of the year» από το Forbes το 2013, ένας από τους «Top 100 Global Thinkers» του Foreign Policy κ.α. ο Economist τον έχει χαρακτηρίσει άνθρωπο «ναπολεόντειας φιλοδοξίας». Το Forbes στις αρχές του έτους τον είχε χαρακτηρίσει τον πλουσιότερο άνθρωπο της Κίνας.

Σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία του ανέρχεται στα 32,9 δισ. δολάρια, ενώ δραστηριοποιείται και στην αμερικανική βιομηχανία ψυχαγωγίας από τον Ιανουάριο του 2016, όταν ανακοίνωσε πως ο ίδιος και η Dalian Wanda Group θα δαπανούσαν 3,5 δισ. δολάρια για την αγορά της αμερικανικής Legendary Entertainment - κινηματογραφικός που, μεταξύ άλλων, έχει παράξει εντυπωσιακά blockbusters όπως η τριλογία του «Μπάτμαν» του Κρίστοφερ Νόλαν με τον Κρίστιαν Μπέιλ, το «300», τα «Clash of the Titans» και «Wrath of the Titans», το «Man of Steel», το «Pacific Rim», το «Jurassic World», το «Interstellar», το «Godzilla», το «Warcraft» και άλλα πολλά. Επίσης, το 2013, η Dalian Wanda Group αγόρασε την αμερικανική αλυσίδα σινεμά AMC Entertainment Holdings για 2,6 δισ, ενώ επίσης κατέχει το 20% της Ατλέτικο Μαδρίτης, το Ironman Triathlons, την κινεζική αλυσίδα κινηματογράφων Wanda Cinema Line, τον κολοσσό real estate Wanda Commercial Properties.

To Wanda Cultural Industry Group είχε assets 90,3 δισ. γουάν και ετήσια έσοδα 51,2 δισ. γουάν το 2015 (85,65 δισ. ευρώ και 39 δισ. ευρώ αντίστοιχα). Σε αυτό υπάγονται τέσσερις τομείς: παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, αθλητικές διοργανώσεις, τουριστικές επιχειρήσεις, παιδική διασκέδαση. Στόχος του Wanda Cultural Industry Group είναι να ενταχθεί στην πεντάδα των πέντε κορυφαίων πολιτιστικών εταιρειών στον κόσμο από άποψης εσόδων.

Sponsored Post