ΕΙΔΗΣΕΙΣ
04/07/2016 10:04 EEST | Updated 04/07/2016 10:35 EEST

Κομισιόν: Η επιστολή Έτιγκερ δεν θέτει εν αμφιβόλω τις διαδικασίες αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών

Yorgos Karahalis / Reuters
An employee operates a mixing console at the control room of state broadcaster ERT headquarters in Athens June 17, 2013. Greek Prime Minister Antonis Samaras faced a double challenge on Monday from coalition partners furious over the shutdown of state broadcaster ERT and a court hearing that could put the shuttered station back on air. REUTERS/Yorgos Karahalis (GREECE - Tags: BUSINESS POLITICS MEDIA EMPLOYMENT)

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σήμερα Δευτέρα 4 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου, ότι όσα αναφέρονται στην επιστολή του επιτρόπου Έτιγκερ, που είδε το φως της δημοσιότητας, δεν θέτουν εν αμφιβόλω τις διαδικασίες αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα.

Επίσης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέφερε ότι αυτή η επιστολή, επί της ουσίας, αφορά τις ανησυχίες που έχει η Επιτροπή για θέματα ανταγωνισμού στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Ελλαδα, σημειώνοντας ότι οι διαβουλεύσεις με τις ελληνικές Αρχές συνεχίζονται.

Ειδικότερα η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για ζητήματα τηλεπικοινωνιών, Ναταλί Bαντιστάντ δήλωσε: «Αυτή η διαδικασία επί παραβάσει δεν έχει καμία σχέση με την παροχή αδειών στους παρόχους περιεχομένου. Οι διαδικασίες για την παροχή αδειών περιεχομένου σε τηλεοπτικά κανάλια δεν έχουν εναρμονιστεί σε επίπεδο ΕΕ».

Επίσης η κ. Βαντιστάντ πρόσθεσε πως τα κράτη - μέλη είναι «ελεύθερα» να επιλέξουν τη διαδικασία αδειδότησης των καναλιών που θα ακολουθήσουν, «σύμφωνα με τις εγχώριες προδιαγραφές και σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών και εγκατάστασης που ορίζονται στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η εκπρόσωπος διευκρίνισε τα εξής: «Στις 16 Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε επιστολή επίσημης προειδοποίησης στην Ελλάδα εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές στον τομέα των τηλεπικοινωνιών». Εξήγησε δε πως «η Επιτροπή φοβάται πως αυτές οι αλλαγές δεν είναι ευθυγραμμισμένες με τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και συγκεκριμένα με αυτές που διασφαλίζουν την ανεξαρτησία της εθνικής ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών». Σύμφωνα με την ίδια, οι διαβουλεύσεις για το ζήτημα που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή μεταξύ των εθνικών αρχών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται μόλις στο πρώτο στάδιο.

Παράλληλα το EurActiv.com επικοινώνησε, όπως γράφει, με αξιωματούχο της Κομισιόν για το επίμαχο ζήτημα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ιστοτόπου ο αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται δήλωσε πως οι προβληματισμοί που εκφράζονται στην επιστολή, η οποία εστάλη τον Ιούνιο, δεν σχετίζονται με τις εν εξελίξει διαδικασίες αδειοδότησης.

«Η τοποθέτηση αυτή φαίνεται ότι επιβεβαιώνει τις τοποθετήσεις της κυβέρνησης και έρχεται σε αντίθεση με αυτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης» σημειώνει το EurActiv.com.

«Οι διαδικασίες για την έκδοση αδειών περιεχομένου για τηλεοπτικά κανάλια δεν είναι εναρμονισμένες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, τα κράτη-μέλη είναι ελεύθερα να έχουν καθεστώς αδειοδοτήσεων ανάλογα με τις εγχώριες ανάγκες εφόσον αυτές συμμορφώνονται με τους νόμους της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ελευθεριών να παράσχουν υπηρεσίες όπως ορίζονται από τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δηλώνει και ο αξιωματούχος στο EurActiv.com.

«Τόσο η αντιπολίτευση όσο και οι καναλάρχες βρίσκονται για μια ακόμη φορά εκτεθειμένοι γιατί προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα υποστηρίζοντας ότι ο διαγωνισμός είναι στον αέρα» σχολίασαν κυβερνητικές πηγές μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαβάστε επίσης:

Παππάς: «Η επιστολή Ετινγκερ δεν έχει σχέση με τις τηλεοπτικές άδειες»

ΣτΕ για τηλεοπτικές άδειες: Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να επηρεάσουν