ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/07/2016 15:44 EEST | Updated 07/07/2016 15:44 EEST

Η Κομισιόν εγκαλεί Ισπανία και Πορτογαλία για υπερβολικό έλλειμμα. Αντιμέτωπες με πρόστιμα ή μερική αναστολή κονδυλίων

ASSOCIATED PRESS
European Commission President Jean-Claude Juncker, left, and European Council President Donald Tusk leave after a final media conference at an EU summit in Brussels on Wednesday, June 29, 2016. European Union leaders are meeting without Britain for the first time since the British referendum to rethink their bloc and keep it from disintegrating after Britain’s unprecedented vote to leave. (Geoffroy Van der Hasselt)

Την άποψη ότι η Πορτογαλία και η Ισπανία δεν εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις τους για τη μείωση του ελλείμματος εντός της προθεσμίας που τους είχε δοθεί, εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την Επιτροπή οι δύο χώρες παρέκκλιναν από τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2015 και ως εκ τούτου έρχονται αντιμέτωπες για πρώτη φορά από τότε που ιδρύθηκε η ευρωζώνη, με την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις αρμόδιος για το ευρώ, δήλωσε κατά την παρουσίαση της απόφασης της Επιτροπής, πως η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν «διανύσει πολύ δρόμο από την αρχή της κρίσης» και πως οι προσπάθειές τους δεν πρέπει να «υποτιμώνται». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «το τελευταίο διάστημα οι δύο χώρες έχουν παρεκκλίνει από την διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων τους» κάτι που αποτελεί «προϋπόθεση για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και στις δύο χώρες».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι κυρώσεις αφορούν την επιβολή χρηματικών προστίμων σε Ισπανία και Πορτογαλία καθώς και τη μερική αναστολή κονδυλίων από τα περιφερειακά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα να μειωθούν σημαντικά τα πρόστιμα, ή ακόμα και να ακυρωθούν, «εάν κάτι τέτοιο δικαιολογείται».

Η διαδικασία

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διαδικασία, πρώτα θα πρέπει να εγκρίνουν τη πρόταση της Επιτροπής οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ (πιθανότατα στο Ecofin της επόμενης εβδομάδας) και μετά να προχωρήσει η Επιτροπή σε συγκεκριμένες προτάσεις για κυρώσεις ύψους 0,2% του ΑΕΠ μέσα σε 20 μέρες. Παράλληλα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη μπορούν να υποβάλουν νέο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περαιτέρω μείωση ή την ακύρωση των προστίμων. Η Επιτροπή επίσης μπορεί να λάβει αυτήν την απόφαση, εφόσον διαπιστώσει ότι υφίστανται «έκτακτες οικονομικές περιστάσεις».

«Σήμερα η συζήτηση δεν είναι για πρόστιμα. Τα επόμενα βήματα ανήκουν στο Συμβούλιο των υπουργών» δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί ενώ έκανε έκκληση να μην προβούν τα μέσα ενημέρωσης σε «εικασίες» ήδη από «σήμερα». «Υπάρχει η δυνατότητα να προτείνει η Επιτροπή τη μείωση ή και την ακύρωση των προστίμων» υπογράμμισε ο επίτροπος Μοσκοβισί, διευκρινίζοντας ότι η Επιτροπή είναι ο «θεματοφύλακας των Συνθήκων» και πως μια τέτοια απόφαση θα πηγάζει από τις Συνθήκες και δεν θα αποτελεί «δημιουργική ερμηνεία» τους.

Τα ελλείμματα

Σημειώνεται ότι η Πορτογαλία μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμα από κοντά στο 10% του ΑΕΠ το 2010 σε 4,4% το περασμένο έτος, αλλά εξακολουθεί να υπερβαίνει το όριο του 3%. Σύμφωνα με τις συστάσεις του Συμβουλίου, το 2015 το έλλειμμα της Πορτογαλίας θα έπρεπε να είναι στο 2,5%.

Η Ισπανία, από την πλευρά της παρ’ όλο που πέρυσι είχε ανάπτυξη 3,2%, κατέγραψε έλλειμμα στον προϋπολογισμό της ύψους 5,1% του ΑΕΠ. Το Συμβούλιο, όμως είχε θέσει ως στόχο του 4,2%.