ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
08/07/2016 09:21 EEST | Updated 08/07/2016 09:23 EEST

ΥΠΟΙΚ: Το «plan B» σε περίπτωση αποτυχίας του προγράμματος και ενεργοποίηση του «κόφτη»

sooc

Με ένα πραγματικό plan B που στόχο θα έχει να προλάβει την αποτυχία του προγράμματος και την ενεργοποίηση του «κόφτη» ασχολούνται το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο στόχος εσόδων 20 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου από έμμεσους και άμεσους φόρους μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολος, καθώς στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση εκτιμούν πως αν και ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος είναι από τους φόρους που συνήθως οι δεν μένουν απλήρωτοι, παρόλα αυτά οι υποχρεώσεις έχουν πολλαπλασιαστεί και η φοροδοτική ικανότητα είναι πλέον σαν ανέκδοτο.

Το μπαράζ ανακοινώσεων τις τελευταίες ημέρες με το «τσουνάμι» κατασχέσεων και ελέγχων, μπορεί να λειτουργήσει περισσότερο ως εκφοβισμός για όσους έχουν ακόμα κάποιες οικονομίες αλλά προσπαθούν να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν την εφορία ή τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους.

Για όσους όμως δεν έχουν χρήματα οι απειλές για κατασχέσεις, ποινές ή πρόστιμα δεν λένε τίποτα. Ακόμα περισσότερο οι απειλές δεν λένε τίποτα για όσους έχουν «αφήσει το μάταιο τούτο κόσμο» όπως είναι το μεγαλύτερο μέρος αυτών  που βρίσκονται στην περιβόητη λίστα των 13.000 μεγαλοοφειλετών.

Ως εκ τούτου στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μην κρατούν απλά την ανάσα τους μέχρι να τελειώσει λογιστικά το 2016 και να δουν αν πιάστηκαν οι στόχοι και δεν θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», ετοιμάζουν και σχέδιο Β το οποίο θα μπορούσε να μπει σε εφαρμογή εφόσον διαπιστωθούν οι πρώτες αποκλείσεις.

Αυτό θα περιλαμβάνει επίσπευση στην εφαρμογή των φορολογικών μέτρων που θα ξεκινήσουν από την 1.1.2017. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μια τέτοια κίνηση θα έφερνε τόνωση των εσόδων χωρίς ιδιαίτερες κοινωνικές αντιδράσεις , καθώς τα μέτρα είναι ήδη ψηφισμένα.

Ταυτόχρονα, εξετάζονται οι δυνατότητες περικοπών στις δαπάνες λειτουργίας υπουργείων και κρατικών οργανισμών, πριν πέσει αυτόματα ο κόφτης επί δικαίων και αδίκων. Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα αποφύγει τις αρνητικές εκπλήξεις, ενώ παράλληλα θα περιορίσει και τις ανησυχίες των δανειστών σχετικά με την επίτευξη των στόχων του προγράμματος