ΕΙΔΗΣΕΙΣ
10/07/2016 10:59 EEST

Γιατί κανένα ενυδρείο στον κόσμο δεν έχει μεγάλο λευκό καρχαρία;

Υπάρχουν πολλά ενυδρεία σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου ενός στη Georgia, το οποίο φιλοξενεί Φαλαινοκαρχαρία, ωστόσο κανένα δε φιλοξενεί λευκό καρχαρία.

Από το 1970 και μετά έγιναν δεκάδες προσπάθειες για την αιχμαλωσία κάποιου λευκού καρχαρία ωστόσο οι περισσότεροι από αυτούς μετά την αιχμαλωσία τους πέθαιναν.

Το μόνο ενυδρείο το οποίο κατάφερε να αποκτήσει ένα λευκό καρχαρία ήταν το Monterey Bay Aquarium, το 2004 ωστόσο αυτός κατάφερε να ζήσει σε συνθήκες αιχμαλωσίας μόλις 16 ημέρες.

Ένα κατατοπιστικότατο βίντεο του Vox μας απαριθμεί τις προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν από τους υπεύθυνους ενυδρείων και το πόσο τεράστια εισπρακτική επιτυχία σημείωναν αλλά και πως κάθε φορά οι καρχαρίες δεν επιβίωναν.

Παράλληλα μαθαίνουμε πως οι επιστήμονες έχουν βρει τον τρόπο να μπορεί να ζήσει ένας νεαρός λευκός καρχαρίας σε αιχμαλωσία, αλλά το κόστος κατασκευής του ειδικού ενυδρείου είναι μάλλον απαγορευτικό.

Ο βασικότερος από τους λόγους που η αιχμαλωσία του λευκού καρχαρία είναι πολύ δύσκολη, είναι πως ο μεγάλος λευκός καρχαρίας πρέπει να κινείται συνεχώς μπροστά για να απορροφά οξυγόνο, ενώ και οι διατροφικές του συνήθειες και το μέγεθός του αλλάζουν πολύ όταν ενηλικιώνεται.