ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/07/2016 06:23 EEST | Updated 10/07/2016 06:23 EEST

Γκάλμπρεϊθ: Μας ανησυχούσε η εμπλοκή του στρατού σε περίπτωση Grexit

ASSOCIATED PRESS
James K. Galbraith of the Lyndon B. Johnson School of Public Affairs at University of Texas at Austin, center, testifies on Capitol Hill in Washington, Tuesday, March 31, 2009, before the Senate Banking Committee. (AP Photo/ Haraz N. Ghanbari)

Στο κατά πόσο λυπάται που δεν ενεργοποιήθηκε το περιβόητο «σχέδιο Χ» ή «σχέδιο Β» του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, και στις προβλέψεις που είχε κάνει για όσα θα επακολουθούσαν μετά από μια μετάβαση σε εθνικό νόμισμα στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και βασικός συντάκτης του «σχεδίου Χ» δηλώνει ότι δεν λυπάται που δεν ενεργοποιήθηκε το σχέδιο, καθώς, όπως είπε, «δεν είναι η θέση μου να κρίνω τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης». Ακόμα, ο ίδιος εξηγεί ότι κατά την δημιουργία του σχεδίου τον απασχολούσε ιδιαίτερα μια πιθανή εμπλοκή του στρατού σε περίπτωση που γινόταν η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα.

Μας ανησυχούσαν βαθύτατα οι πιθανές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες του εγχειρήματος», εξηγεί ο ίδιος στην εφημερίδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο οικονομολόγος φοβόταν ότι η χρήση Ενόπλων Δυνάμεων για την τήρηση της τάξης σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αυταρχική στροφή στη χώρα μας. Ωστόσο, όπως είπε, δεν συμμετείχε κάποιος εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης στις διαβουλεύσεις της ομάδας υπό τον συντονισμό του.

«Ο Γιάνης μου ζήτησε να βοηθήσω στον συντονισμό μιας ομάδας που θα μελετούσε το θέμα αυτό στα μέσα Μαρτίου. Είχα καταλάβει ότι εφάρμοζε εντολή του πρωθυπουργού», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Γκάλμπρεϊθ ολοκλήρωσε την μελέτη για το Grexit στις αρχές Μαΐου, οπότε και παρουσίασε το πόρισμά του στον κ. Βαρουφάκη που περιελάμβανε όλα όσα περιγράφει στο βιβλίο του «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα». Όπως είπε, ο ίδιος δεν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, όμως το σχέδιο συζητήθηκε μεταξύ Τσίπρα και Βαρουφάκη.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος αναφέρει μία ακόμα ανησυχία του σχετικά με την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Όπως είπε, ήταν ασαφές το κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει αυτό χωρίς να βγει η χώρα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θέσαμε το ζήτημα της σχέσης με την ΕΕ στους νομικούς μας. Η απάντησή τους ήταν ότι το ζήτημα ήταν νομικά αβέβαιο. Ήταν κι αυτό ένα από τα πολλά πράγματα που μας προβλημάτισαν», είπε.

Sponsored Box