Το SIFESTIVAL επιχειρεί να μετατρέψει τα ράθυμα καλοκαιρινά απογεύματα σε έναν δυναμικό διάλογο κοινού, καλλιτεχνών, διοργανωτών, μέσα από διαφορετικά ρεύματα τέχνης
Η σύλληψη του SIFESTIVAL, σύμπτηξη των λέξεων Σίφνος και Φεστιβάλ προέκυψε όχι στη γοητευτική Απολλωνία ή τον παραδοσιακό Αρτεμώνα, ή έστω σε κάποιο άλλο γειτονικό μέρος στην Ελλάδα, αλλά σ’ένα μικρό και κάπως σκοτεινό στούντιο στο Παρίσι. Εκεί συναντιόντουσαν για μήνες οι τρεις διοργανώτριες του, και ήταν εκεί που ανάμεσα σε ζεστό τσάι για να γίνει ανεκτός ο χειμώνας, και κλεφτά τσιγάρα στο παράθυρο, σκέφτηκαν καλοκαίρι, θάλασσα, ήλιος ή ολόγιομο φεγγάρι.
Το SIFESTIVAL δημιουργήθηκε από τρεις φίλες που κάποτε σπούδασαν μαζί στη Σορβόννη, κι αν δεν ικανοποιήθηκαν απόλυτα από τις σπουδές τους, τουλάχιστον απέκτησαν τις δεξιότητες για να επιτύχουν σ’αυτό που σπούδασαν: Σύλληψη και διαχείριση πολιτιστικών δρώμενων. Η Γερμανίδα Katrin Mathe, η Πολωνέζα Marika Bekier και η Ελληνίδα Βάλια Δημητρακοπούλου έχουν τόσες διαφορές όσες και ομοιότητες - και αυτό είναι που κάνει αυτό το εγχείρημα ενδιαφέρον.
Γιατί η Σίφνος; Η Σίφνος ήταν αφενός η κατά βούληση γενέτειρα της Βάλιας Δημητρακοπούλου, η οποία πέρασε τα καλοκαίρια της εφηβείας της στο νησί, αφού ο πατέρας της μετακόμισε μόνιμα εκεί. Αρκετά χρόνια αργότερα, η Katrin Mathe και η Marika Bekier επισκέφθηκαν το νησί και ένιωσαν μια απίστευτη οικειότητα και την έντονη ενέργεια του μέρους. Το μόνο που έλειπε: Ενα φεστιβάλ που να περιλαμβάνει διαφορετικές πολιτιστικές δραστηριότητες, για τα ράθυμα νεκρά απογεύματα του Αυγούστου, όπου κουρασμένος από τον ήλιο, έχεις ανάγκη να ταξιδέψεις νοητικά σε κάτι καινούριο. Ταυτόχρονα έμοιαζε πως και οι κάτοικοι της Σίφνου διψούσαν για κάτι που να τους ενώνει υπό μια κοινή σημαία. Θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο, αλλά για τις τρεις διοργανώτριες, η Σίφνος ήταν η ιδανική επιλογή: ένα μέρος παρθένο, στο οποίο όμως μαζεύονται τουρίστες που επιθυμούν την ηρεμία, την κουλτούρα, την πραγματική διέξοδο από τις καθημερινές ζωές και τη ρουτίνα τους.
Στο κάτω-κάτω στη Σίφνο μια τέτοια πρωτοβουλία θα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο από μια αντίστοιχη δραστηριότητα στο Παρίσι ή την Αθήνα.
Το SIFESTIVAL ευελπιστεί να παρουσιάσει διαφορετικά πολιτιστικά δρώμενα στους τουρίστες αλλά και τους κατοίκους της Σίφνου, κάτω από μια κοινή ομπρέλα, η οποία για το 2016 είναι η «Ταυτότητα». Σε μια εποχή που δε μοιάζει με
καμία προηγούμενη, όπου μπορείς να είσαι αυτό που δηλώνεις, τι σημαίνει πολιτιστική ταυτότητα; Τι σημαίνει φύλο; Σεξουαλική απελευθέρωση ή κατεύθυνση; Ευρωπαϊκή ιδέα; Στερεότυπο; Αυτές είναι οι ιδέες που προσπαθούμε να εξετάσουμε και θα το επιχειρήσουμε μέσα από διαφορετικές πολιτιστικές διεξόδους.
Το πρόγραμμα του SIFESTIVAL θα αποτελείται από τις παρακάτω έξι κατηγορίες:
SHORT FILM
Ταινίες μικρού μήκους (4-5- 6 Αυγούστου, Πλατεία Θεολόγου, Κάστρο): Σε συνεργασία με το Lago Film Festival, διεθνώς αναγνωρισμένο φεστιβάλ μικρού μήκους στην Ιταλία, το Γαλλικό Ινστιτούτο, τις Eroin και άλλες οργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και μετά από ένα δημόσιο κάλεσμα για υποβολές ταινιών, το φεστιβάλ προβαίνει σε μια επιλογή με βάση τη θεματική και την ποιότητα των υποβολών. Οι ταινίες που θα παρουσιαστούν σε τρεις βραδιές, θα προέρχονται από όλες τις γωνιές του κόσμου.
ANIMATION
Κινούμενα σχέδια (4-5- 6 Αυγούστου, Πλατεία Θεολόγου, Κάστρο). Σε συνεργασία με το Ecole de Gobelins, ξακουστή σχολή κινηματογράφου και κινουμένων σχεδίων στο Παρίσι, το φεστιβάλ θα παρουσιάσει ταινίες για όλη την οικογένεια. Τα φιλμ που θα παρουσιαστούν προέρχονται από φοιτητές της σχολής.
DOCUMENTARY
Ντοκιμαντέρ(4-5- 6 Αυγούστου, Πλατεία Θεολόγου, Κάστρο): Γύρω από το θέμα της ταυτότητας, το φεστιβάλ θα παρουσιάσει 3 ντοκιμαντέρ, ένα κάθε βράδυ των προβολών.
MUSIC
Κονσέρτο για πιάνο από τον πιανίστα Julian Gargiulo (7 Αυγούστου, Πολιτιστικός Σύλλογος, Αρτεμώνας). Με συναυλίες απο όλο τον κόσμο, ο 42χρονος ιταλοαμερικάνος Julian Gargiulo θα παίξει κλασικό πιάνο.
Και να ήταν μόνο αυτό! Ο Julian κατακτά τον κοινό του με το γουντιαλενικό χιούμορ του και ένα ανεπανάληπτο μπρίο που δεν μπορεί παρά να ξεκαρδίσει κάθε ακροατή.
PHOTOGRAPHY
Έκθεση φωτογραφίας από τον Francois Fourrier (2-7 Αυγούστου, Βεράντα, Απολλωνία). Ο 31χρονος Γάλλος φωτογράφος παρουσιάζει στην πρώτη του προσωπική δουλειά από τα ταξίδια του στις Κυκλάδες, με έμφαση στο απογευματινό φως, τους λευκούς πέτρινους τοίχους και το απέραντο γαλάζιο. Εγκαίνια: 2 Αυγούστου, 7μμ.
LITERATURE
Μια ανάγνωση ενός αδημοσίευτου διηγήματος(2 Αυγούστου, Βεράντα, Απολλωνία) της Βάλιας Δημητρακοπούλου, 32χρονης δημοσιογράφου από την Καθημερινή, που ζει πλέον μόνιμα στο Παρίσι και στο έργο της ένας Έλληνας του εξωτερικού αντιμετωπίζει με δυσπιστία τα γαλλικά έθιμα. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, το διήγημα θα μοιραστεί στο κοινό στα ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά.
Η ομάδα του SIFESTIVAL:
Η Katrin Mathe γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1983, αλλά αν τη ρωτήσεις, νιώθει το ίδιο Γαλλίδα όσο και Γερμανίδα, έχοντας ζήσει στο Παρίσι καθ’όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής του. Με σπουδές στη Σορβόννη και πρακτική στο Μουσείο Γκούγκενχάιμ της Νέας Υόρκης, σήμερα εργάζεται για ένα δίκτυο κινηματογράφων στο Παρίσι, όπου ασχολείται με τις διεθνείς σχέσεις και συνεργασίες του ομίλου. Στο ελεύθερό της χρόνο κάνει γιόγκα, επισκέπτεται εκθέσεις και ταξιδεύει όσο πιο πολύ μπορεί.
Η Marika Bekier γεννήθηκε το 1984 σε μια μικρή πόλη της Πολωνίας, την Kielce, όπου και έζησε μέχρι τα 18 της χρόνια. Στη συνέχεια βρέθηκε για σπουδές στη Σορβόννη. Σήμερα εργάζεται σε εταιρία επικοινωνίας, στο γραφείο Τύπου, όπου διαχειρίζεται γαλλικές και διεθνείς οργανισμούς, όπως το Palais de Tokyo και το κέντρο Georges Pompidou. Στον ελεύθερό της χρόνο παρακολουθεί ταινίες από πειραματικό κινηματογράφο και πηγαίνει σε συναυλίες ηλεκτρονικής μουσικής.
Η Βάλια Δημητρακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984, όπου και έζησε μέχρι τα 25 της χρόνια. Αφού σπούδασε στα ΜΜΕ και δούλεψε ως δημοσιογράφος για την Καθημερινή για 6 χρόνια, μετακόμισε στο Παρίσι για περαιτέρω σπουδές. Σήμερα εργάζεται ως project manager σε εταιρία διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και γράφει τακτά στην Καθημερινή, ενώ ετοιμάζει συλλογή από νουβέλες.
SIFESTIVAL
2-7 Αυγούστου 2016
Σίφνος (Αρτεμώνας, Απολλωνία, Κάστρο)
Εισιτήρια
Ολες οι προβολές είναι δωρεάν
Η έκθεση φωτογραφίας είναι δωρεάν
Η συναυλία πιάνου έχει είσοδο 5€