Brexit, Ισπανία και Πορτογαλία και στο (πολύ) βάθος Ελλάδα στο Eurogroup

Brexit, Ισπανία και Πορτογαλία και στο (πολύ) βάθος Ελλάδα στο Eurogroup
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos talks with Portuguese Finance Minister Mario Centeno (R) wearing the soccer national team scarf during an Eurogroup meeting at the EU headquarters in Brussels on July 11, 2016 one day after Portugal won the Euro 2016 final football match against France in Paris. / AFP / JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos talks with Portuguese Finance Minister Mario Centeno (R) wearing the soccer national team scarf during an Eurogroup meeting at the EU headquarters in Brussels on July 11, 2016 one day after Portugal won the Euro 2016 final football match against France in Paris. / AFP / JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)
JOHN THYS via Getty Images

Η δημοσιονομική κατάσταση στην Ισπανία και την Πορτογαλία και η γενική οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη βρίσκονται επί τάπητος στο σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες. Επίσης, στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος και τις επιπτώσεις του στην ευρωζώνη, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν για τις προοπτικές της ανάπτυξης και την κατάσταση στις αγορές, στη βάση παρουσίασης από την ΕΚΤ και την Επιτροπή.

Το θέμα της Ελλάδας δεν βρίσκεται στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup και όπως είχε αναφέρει την περασμένη Παρασκευή ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, «δεν σκοπεύουμε να συζητήσουμε το θέμα της Ελλάδας πριν τον Σεπτέμβριο». Ωστόσο θεωρείται σίγουρο ότι στο παρασκήνιο θα συζητηθεί η πορεία της υλοποίησης των προαπαιτούμενων. Πρόκειται για 16 προαπαιτούμενα, τα οποία θα «ξεκλειδώσουν» και τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο που αναφέρονται σε σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης απάντησε ότι είναι ακόμα νωρίς για να μπορεί να πει κανείς κάτι τέτοιο και ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να ξεκλειδώσει η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, προσέθεσε ότι μια σειρά θεμάτων θα πρέπει να προχωρήσουν, όπως π.χ. το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο δεν αρκεί να τεθεί απλώς σε λειτουργία ως τον Σεπτέμβριο, αλλά να οριστεί η διοίκηση και το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου. «Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν», κατέληξε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Ντάισελμπλουμ: Δεν θα υπάρξει «μεγάλη λύση» για τις ιταλικές τράπεζες

Ένα βασικό θέμα που απασχολεί τους υπουργούς Οικονομικών είναι οι ιταλικές τράπεζες, ωστόσο, όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση είπε ότι δεν θα υπάρξει «μεγάλη λύση» για τις ιταλικές τράπεζες.

Οι κανόνες της τραπεζικής ένωσης είναι σαφείς και αυστηροί για το πότε μπορεί να γίνει διάσωση μιας τράπεζας εκ των έσω και με ποιά σειρά, είπε, επισημαίνοντας ότι γίνονται εποικοδομητικές συζητήσεις για να βρεθεί μια λύση στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων.

Πρόσθεσε δε ότι πάντοτε υπάρχουν τραπεζίτες που λένε ότι χρειάζονται περισσότερα για να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες. «Είμαι εντελώς αντίθετος με αυτό, γιατί αυξάνει ξανά και ξανά το χρέος. Πρέπει να σταματήσει», τόνισε.

«Χρειαζόμαστε τα δημόσια χρήματα για να λύσουμε τα δικά μας προβλήματα. Πρέπει η ηγεσία των τραπεζών να λύνει μόνη της τα προβλήματά της», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Όσον αφορά το θέμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας που θα απασχολήσει το αυριανό Ecofin, ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα αποφασίσουν επί της πρότασης της Επιτροπής για το αν οι δύο χώρες πράγματι δεν έλαβαν αποτελεσματική δράση για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους. Πρόσθεσε ότι τις προσεχείς εβδομάδες, οι κυβερνήσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας θα πρέπει να απαντήσουν πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίσει για τυχόν οικονομικές κυρώσεις.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι δύο χώρες έχουν παρεκκλίνει από τη διόρθωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους και δεν έκαναν ότι είχε συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι δύο κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν τι επιπλέον μέτρα πρέπει να πάρουν και τι πρέπει να γίνει τα επόμενα δύο χρόνια, είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Υπέρ της ανάδειξης υπουργού Οικονομικών της ΕΕ ο Μοσκοβισί

Υπέρ της ανάδειξης ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος θα είναι υπόλογος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τάχθηκε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας σε συνέδριο του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Μελετών (CEPS) στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μοσκοβισί στάθηκε στην ανάγκη μιας «βαθιάς» μεταρρύθμισης στη διακυβέρνηση της Ε.Ε.

Είπε επίσης ότι, εφόσον γινόταν δυνατή η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών, θα μπορούσε υπό την εποπτεία του να λειτουργήσει ένα κοινό Ταμείο Ανεργίας.

«Προσωπικά είμαι της άποψης πως ένα κοινό Ταμείο Ανεργίας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένας πολλά υποσχόμενος σταθεροποιητής», υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος, ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ μιας «δημοσιονομικής ένωσης», επισημαίνοντας ωστόσο πως «πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα για να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση στην Ευρωζώνη».

«Υπάρχουν σημαντικά εμπόδια, ειδικά μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, ωστόσο υπάρχει και η ευκαιρία να βγούμε πιο δυνατοί από αυτό. Το να γυρίσουμε πίσω δεν αποτελεί επιλογή» κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.

Δημοφιλή