Ο Larry γλύτωσε την έξωση και οι Βρετανοί επιτέλους ηρέμησαν. Ο βίος και η πολιτεία του πιο διάσημου γάτου

Τι και αν φεύγει ο Κάμερον και έρχεται η Μέι. Ο Larry γλύτωσε την έξωση και οι Βρετανοί επιτέλους ηρέμησαν
Larry, the 10 Downing Street cat, walks on the cabinet table wearing a British Union Jack bow tie ahead of the Downing Street street party, in central London, on April 28, 2011. Downing Street will hold a street party tomorrow to celebrate the royal wedding of Britain's Prince William and Kate Middleton at Westminster Abbey, on April 29, 2011. AFP PHOTO/BEN STANSALL/WPA POOL (Photo credit should read BEN STANSALL/AFP/Getty Images)
Larry, the 10 Downing Street cat, walks on the cabinet table wearing a British Union Jack bow tie ahead of the Downing Street street party, in central London, on April 28, 2011. Downing Street will hold a street party tomorrow to celebrate the royal wedding of Britain's Prince William and Kate Middleton at Westminster Abbey, on April 29, 2011. AFP PHOTO/BEN STANSALL/WPA POOL (Photo credit should read BEN STANSALL/AFP/Getty Images)
BEN STANSALL via Getty Images

Οι Βρετανοί είναι λάτρεις των παραδόσεων και σε γενικές γραμμές άνθρωποι της συνήθειας. Χρειάζονται τις «σταθερές» τους για να αισθάνονται πως όλα βαίνουν καλώς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μερικές από αυτές τις «σταθερές» είναι φυσικά το στέμμα, το τσάι αλλά κάποιος θα μπορούσε να πει πως είναι και ο ένοικος της πρωθυπουργικής κατοικίας. Φυσικά δεν αναφερόμαστε στον εκάστοτε πρωθυπουργό, γιατί αυτοί έρχονται και φεύγουν και οι κυβερνήσεις πέφτουν...Ο βασικός ένοικος και στυλοβάτης στο κτίριο με τον αριθμό 10 της Dowining Street είναι πάντα μια γάτα. Για την ακρίβεια από το 1924. Και φυσικά πρόκειται για γάτα με τίτλο και θέση στο δημόσιο τομέα: Chief Mouser to the Cabinet Office δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση o επικεφαλής διώκτης ποντικιών του υπουργικού συμβουλίου (όχι δεν κυνηγάει μπαγαπόντηδες πολιτικούς μόνο πραγματικά ποντίκια).

Τα καθήκοντα αυτή την περίοδο έχει ο διάσημος και πολυφωτογραφημένος Larry για τον οποίον πολλοί στη Βρετανία ανησυχούσαν αυτές τις μέρες εάν θα του...γίνει έξωση τώρα που David Cameron μετακομίζει και παραδίδει τα κλειδιά στην Theresa Mey. Για το θέμα μάλιστα προέβη σε επίσημες δηλώσεις εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης για να καθησυχάσει τους Βρετανούς. «Είναι γάτα δημοσίου υπαλλήλου και δεν ανήκει στους Cameron. Θα μείνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και αν όλο αυτά σας φαίνονται υπερβολικά- και ok μπορεί και να είναι για τη δική μας...κουλτούρα- μην κάνετε το λάθος να νομίζετε πως πρόκειται για κάτι που οι Βρετανοί παίρνουν αψήφιστα. Εξάλλου απασχολεί συχνά τα ΜΜΕ.

Ο πρώτος γάτος-ένοικος της Downing Street ήταν ο Treasury Bill το 1924 και επί πρωθυπουργίας του Ramsay MacDonald. Από τότε μέχρι σήμερα τον διαδέχθηκαν άλλοι δώδεκα άλλα ο τίτλος του Chief Mouser to the Cabinet Office απονεμήθηκε πρώτη φορά στον Willberforce, η...θητεία του οποίου ξεκίνησε το 1973 και ολοκληρώθηκε το 1988. Και ακολούθησαν οι Humphrey, Sybil, Larry και Freya (πέθανε το 2014) και τα καθήκοντά της ανέλαβε ο Larry επί Cameron.

Ως...ανώτατος δημόσιος λειτουργός και ένοικος της πρωθυπουργικής κατοικίας ο Larry είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Γεννημένος το 2007, πέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι του κτηρίου στον αριθμό 10 της Downing Street το 2011. Πριν ζούσε στο Battersea Dogs and Cats Home και ανέλαβε καθήκοντα μετά την επιλογή του από το προσωπικό της Downing Street που φροντίζei και για τα έξοδα του. Ο Larry έχει γνωρίσει πολλές πολιτικές και όχι μόνο προσωπικότητες (έχει φωτογραφηθεί ακόμη και με τον Barack Obama) ενώ πολλές φορές έχει...κατηγορηθεί από τα ΜΜΕ ως υπναράς ως μη ιδιαίτερα αποδοτικός στο κυνήγι ποντικιών αφού προτιμά να τρέχει πίσω από γάτες ή να κοιμάται. Επίσης απολαμβάνει και πάρτι προς τιμήν του όπως αυτό για τον ένα χρόνο θητείας ενώ συχνά- πυκνά εκδίδεται και κάποιο δελτίο Τύπου για τις δραστηριότητες του για να είναι πάντα ενήμεροι οι δημοσιογράφοι: «Ο Larry περνά το χρόνο του υποδεχόμενος επισκέπτες, επιθεωρώντας τα συστήματα ασφαλείας, τεστάροντας έπιπλα αντίκες θέλοντας να δει εάν είναι αρκετά άνετα για να πάρει κανείς έναν υπνάκο».

Ε, με κάτι τέτοια ο Larry είναι πολύ συχνά αποδέκτης δώρων που του στέλνουν πολλοί Βρετανοί, συχνά φωτογράφοι στρατοπεδεύουν έξω από την πρωθυπουργική κατοικία για να τον φωτογραφίσουν ενώ δημοσιογράφος της Guardian έχει γράψει και τη βιογραφία του (Larry Diaries: Downing Street – the First 100 Days by fJames Robinson) ...

Ψιτ! Είπατε κάτι;

Larry

Δημοφιλή