ΚΟΙΝΩΝΙΑ
14/07/2016 08:44 EEST | Updated 14/07/2016 08:44 EEST

Οι κάτοικοι της Πρέσπας «αγκάλιασαν» τους πρόσφυγες που συνελήφθησαν προσπαθώντας να περάσουν τα σύνορα

TOBIAS SCHWARZ via Getty Images
Η φωτογραφία είναι αρχείου

«Τα σύνορα δεν είναι ποινή, είναι τιμή» έλεγε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, όταν γνώρισε από κοντά τους κατοίκους της Πρέσπας και φαίνεται πως είχε δίκιο. Οι λιγοστοί κάτοικοι της ακριτικής περιοχής δεν χρειάστηκαν πολλές κουβέντες για να «ξετυλίξουν» τα αισθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, όταν πρόσφυγες μετανάστες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από την αστυνομία, προσπαθώντας να φτάσουν στο Βροντερό, στην ελληνοαλβανική μεθόριο.

Οι αστυνομικοί σταμάτησαν για τυπικό έλεγχο ένα αυτοκίνητο βαν, όπου εντόπισαν στοιβαγμένους στο πίσω μέρος του οχήματος 22 Σύριους και επτά Ιρακινούς πρόσφυγες. Ανάμεσά τους ήταν και 11 παιδιά, ηλικίας από δύο έως επτά ετών. Το αυτοκίνητο οδηγούσε Σύριος πρόσφυγας, έφερε ελληνικές πινακίδες και -σύμφωνα με την αστυνομία- δεν ήταν προϊόν κλοπής.

Μόλις το γεγονός έγινε γνωστό στον Άγιο Γερμανό και στον Λαιμό σήμανε συναγερμός. Οι πρόσφυγες, μετά την καταγραφή τους στο αστυνομικό τμήμα Αγ. Γερμανού μεταφέρθηκαν αμέσως στο Πατουλίδειο γυμναστήριο, όπου οι κάτοικοι ετοίμασαν συσσίτιο, με φρέσκο γάλα από τα ζώα τους. Την ίδια στιγμή, άλλοι ετοίμαζαν το βραδινό φαγητό στις κουζίνες τους, ενώ άλλοι μετέφεραν στρώματα και σκεπάσματα για την διανυκτέρευσή τους.

Ρόλο συντονιστή αλλά και εθελοντή στην όλη προσπάθεια ανέλαβε και ο δήμαρχος της Πρέσπας, Παναγιώτης Πασχαλίδης, ο οποίος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε: «κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για την φιλοξενία των προσφύγων και των παιδιών τους και είμαι περήφανος που οι δημότες της Πρέσπας έκαναν αυτό που έπρεπε χωρίς ενδοιασμούς».

Το πρωί, οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν με λεωφορείο της αστυνομίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Φλώρινας και σύμφωνα με ενημέρωση της αστυνομίας θα επιστρέψουν σε κάποιους από τους οργανωμένους χώρους φιλοξενίας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)