ΔΙΕΘΝΕΣ
16/07/2016 09:49 EEST | Updated 16/07/2016 11:31 EEST

Reuters: Στασιαστές κατέλαβαν φρεγάτα

ASSOCIATED PRESS
Turkish NATO warship TCG Turgutreis maneuvers on the Black Sea after leaving the port of Constanta, Romania, Monday, March 16, 2015. NATO ships take part in sea military exercises in the Black Sea region involving ships USS Vicksburg, as well as a German auxiliary ship and frigates from Canada, Turkey, Italy and Romania. (AP Photo/Vadim Ghirda)

Τουρκική «οργάνωση που αντιτίθεται στην κυβέρνηση» της γείτονος έχει καταλάβει φρεγάτα στη ναυτική βάση Γκολτσούκ και κρατά όμηρο τον επικεφαλής του τουρκικού στόλου, δήλωσε στο Reuters ανώτερη ελληνική στρατιωτική πηγή.

Ωστόσο, σύμφωνα με το CNN Turk, το σκάφος έχει περιέλθει ξανά στην κατοχή των κυβερνητικών δυνάμεων, μετά από συγκέντρωση πολιτών και επέμβαση της αστυνομίας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», πρόκειται για τη φρεγάτα «Yavuz», για την οποία είχαν υπάρξει ακόμα και πληροφορίες περί αυτομόλησής της στην Ελλάδα- ωστόσο, στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι αυτή τη στιγμή νοτίως των Δαρδανελίων πλέει μόνον ένα τουρκικό πετρελαιοφόρο, καθώς και ότι θα ήταν πολύ δύσκολο το σκάφος να περάσει τα Δαρδανέλια.

Σημειώνεται πως στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης προσγειώθηκε τουρκικό ελικόπτερο Blackhawk, το οποίο ζήτησε άδεια εκτάκτου προσγείωσης, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία- με αποτέλεσμα άμεσα να απογειωθούν ελληνικά μαχητικά που το συνόδευσαν.

Σε αυτό, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ επέβαιναν οκτώ άτομα - ένας με πολιτικά ρούχα και επτά ένστολοι, οι οποίοι όμως δεν έφεραν διακριτικά. Σε κάθε περίπτωση, όπως έγινε γνωστό, οι επιβαίνοντες συνελήφθησαν και ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

«Αναφορικά με το περιστατικό προσγείωσης τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Blackhawk στο αεροδρόμιο Αλεξανδρουπόλεως στις 11:51 της 16/7, σας γνωρίζεται ότι προγραμματίζεται η άμεση επιστροφή του στην Τουρκία και η εξέταση από τις αρμόδιες αρχές αιτημάτων ασύλου των επιβαινόντων σε αυτό», ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο ελικόπτερο επέβαιναν τρεις ταγματάρχες, τρεις λοχαγοί και δύο αρχιλοχίες.

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως η Άγκυρα απαιτεί την επιστροφή των επιβαινόντων, τους οποίους χαρακτηρίζει «προδότες στρατιωτικούς». Όπως πρόσθεσε, οι ελληνικές αρχές δήλωσαν έτοιμες να συνεργαστούν.