ΚΟΙΝΩΝΙΑ
18/07/2016 11:14 EEST | Updated 18/07/2016 11:14 EEST

Αλέξανδρος Λυκουρέζος: Επικίνδυνο να προκαταλαμβάνεται η όποια δικαστική κρίση για τους Τούρκους στρατιωτικούς

Eurokinissi

Κριτική στις δηλώσεις Βίτσα περί «ισχυρού επιχειρήματος» της τουρκικής πλευράς για την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, άσκησε ο γνωστός νομικός, Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωσή του:

«Προβληματισμό, οπωσδήποτε, προκαλούν τόσον η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι είναι πολύ ισχυρό το επιχείρημα της Τουρκίας υπέρ της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που πέρασαν στο ελληνικό έδαφος με στρατιωτικό ελικόπτερο (καθώς –κατ’ αυτόν– παραβιάστηκε η συνταγματική νομιμότητα και υπήρξε απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας), όσον, επίσης, και τα αναφερόμενα στο σημερινό τύπο περί διαδικασίας έκδοσης “fast track”, την οποία επιφυλάσσει η Κυβέρνηση στους συλληφθέντες.

Η υπουργική δήλωση είναι διττώς ατυχής: το αν όντως είναι ισχυρό το τουρκικό αίτημα έκδοσης, θα κριθεί αφού πρώτα αυτό περιέλθει επισήμως στις ελληνικές δικαστικές αρχές διά της διπλωματικής οδού (γεγονός που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί), καθώς τότε και μόνο θα είναι δυνατή η αξιολόγηση της νομικής βάσης πάνω στην οποία στηρίζεται. Σε κάθε δε περίπτωση, η βασιμότητα ενός τέτοιου αιτήματος δεν θα κριθεί από την εκτελεστική εξουσία αλλά αποκλειστικά και μόνον από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και εντός των νομίμων προθεσμιών, λαμβάνοντας υπόψη και τις όποιες εγγυήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιφυλάσσει η Τουρκία για τους πολίτες της. Είναι, λοιπόν, τουλάχιστον άκομψο –για να μην πω επικίνδυνο– να προκαταλαμβάνεται –αν όχι να προαναγγέλλεται– από υπουργικά χείλη η όποια δικαστική κρίση.

Για τους αυτούς ακριβώς λόγους θέλω να πιστεύω ότι η δήλωση του Ταγίπ Ενρντογάν ότι τάχα “ο Έλληνας πρωθυπουργός του είπε ότι μέσα σε 15 ημέρες θα εκδώσει τους πραξικοπηματίες” δεν απηχεί την πραγματικότητα, γι’ αυτό άλλωστε και δεν επιβεβαιώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου. Ειδάλλως, οποιαδήποτε δημόσια διακήρυξη περί τήρησης όλων των εγγυήσεων που απορρέουν από το εσωτερικό δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως προσχηματική και αυτοαναιρούμενη».