ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18/07/2016 10:53 EEST | Updated 18/07/2016 10:53 EEST

Η Bundesbank θέλει ο ESM να αναλάβει το ρόλο μια νέας δημοσιονομικής ρυθμιστικής αρχής

Ralph Orlowski / Reuters
The German Bundesbank presents the new 50 euro banknote at it's headquarters in Frankfurt, Germany, July 13, 2016. REUTERS/Ralph Orlowski

Το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, που διοικείται από τους υπουργούς Οικονομικών της, θα πρέπει να καθορίζει τους όρους των μελλοντικών προγραμμάτων διάσωσης και να επιβάλλει τους δημοσιονομικούς κανόνες, αναλαμβάνοντας μέρος των εξουσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε σήμερα, Δευτέρα, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας.

Η Γερμανία επιδιώκει να ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο στα χρήματα που δαπανούνται για τη στήριξη των ασθενέστερων οικονομιών της Ευρώπης – ένα ευαίσθητο ζήτημα σε μια χώρα που έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον προϋπολογισμό του ταμείου, γνωστού ως Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Η Bundesbank θα ήθελε ο ESM να αξιολογεί τις οικονομικές προοπτικές των χωρών που υποβάλλουν αίτημα διάσωσης και να εντοπίζει τις οικονομικές τους ανάγκες.

«Η εφαρμογή του προγράμματος θα μπορούσε επίσης να παρακολουθείται από τον ESM στο μέλλον», ανέφερε η Bundesbank στην έκθεση Ιουλίου.

Η Bundesbank ανέφερε ότι ένας ενισχυμένος ESM θα μπορούσε επίσης να αναλάβει το ρόλο μιας «ανεξάρτητης δημοσιονομικής αρχής» για την ευρωζώνη, που να είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση των οικονομικών εξελίξεων και τη συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)