ΔΙΕΘΝΕΣ
19/07/2016 19:41 EEST | Updated 19/07/2016 19:41 EEST

Πακιστανός και όχι Αφγανός πιθανότατα ο δράστης του Βίρτσμπουργκ

KARL-JOSEF HILDENBRAND via Getty Images
Police officers stand by a regional train in Wuerzburg southern Germany on July 18, 2016 after a man attacked train passengers with an axe. German police killed the man after he attacked passengers on a train with an axe and a knife, seriously wounding three people, news agency DPA reported citing police. / AFP / dpa / Karl-Josef Hildenbrand / Germany OUT (Photo credit should read KARL-JOSEF HILDENBRAND/AFP/Getty Images)

Αμφιβολίες σχετικά με το αν ο 17χρονος δράστης της επίθεσης εναντίον επιβατών σε τρένο κοντά στο Βίρτσμπουργκ το βράδυ της Δευτέρας ήταν πράγματι Αφγανός, εκφράζουν ειδικοί των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα απόψε το δεύτερο δημόσιο γερμανικό κανάλι ZDF. Προβληματισμό έχει επίσης προκαλέσει η ριζοσπαστικοποίησή του σε ιδιαίτερα σύντομο διάστημα.

Οι αμφιβολίες προέρχονται κυρίως από τη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο δράστης στο βίντεο που μετέδωσε το «Ισλαμικό Κράτος» και στο οποίο ο 17χρονος ανακοινώνει ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει επίθεση στην Γερμανία. Κατά τους ειδικούς, μιλάει σε γλώσσα Παστούν, η οποία χρησιμοποιείται στην περιοχή του Ινδοκαυκάσου, αλλά έχει διαφορές από την αφγανική και την πακιστανική εκδοχή. Για τους όρους «αυτοκτονία», «κυβερνήσεις», «Μουσουλμάνοι» και «στρατός», ο δράστης χρησιμοποιεί την πακιστανική εκδοχή. Επιπλέον, στο δωμάτιό του βρέθηκε πακιστανικό έγγραφο, ενώ το όνομα που δόθηκε από το «Ισλαμικό Κράτος», Μουχαμάντ Ριγιάντ, δεν συμπίπτει με το όνομα με το οποίο έχει γίνει η καταχώρισή του στα γερμανικά αρχεία, δηλαδή Ριάζ Χαν Αχμαντζάι. Θεωρείται δε πιθανό, ο δράστης ο οποίος έφθασε στην Γερμανία πριν από δύο χρόνια ως ασυνόδευτος πρόσφυγας, να δήλωσε Αφγανός προκειμένου να ενισχύσει τις πιθανότητές του για χορήγηση ασύλου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν, υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ο νεαρός είχε πρόσφατα ριζοσπαστικοποιηθεί, χωρίς ωστόσο αυτό να θεωρείται απολύτως βέβαιο. Όταν επιτέθηκε με τσεκούρι εναντίον 15 επιβατών του τρένου, εκ των οποίων δύο βρίσκονται ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση, ο δράστης φώναξε «Allahu akbar» («Ο Θεός είναι μεγάλος»). Παρόλα αυτά, όσοι τον γνώριζαν, κάνουν λόγο για «αδιανόητη συμπεριφορά», καθώς τον περιγράφουν ως «πιστό μουσουλμάνο», αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό. Ο κ. Χέρμαν σημείωσε σχετικά, ότι οι αρχές θα πρέπει να εξετάσουν, το πώς μπορεί στην Γερμανία κάποιος να ριζοσπαστικοποιηθεί και να φτάσει στη βία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ μάλιστα είναι ενταγμένος στο σύστημα ενσωμάτωσης προσφύγων.

Ο 17χρονος είχε ολοκληρώσει την πρακτική του σε φούρνο, και τις τελευταίες εβδομάδες είχε εγκαταλείψει το κέντρο προσφύγων όπου διέμενε και φιλοξενείτο από γερμανική οικογένεια.