ΔΙΕΘΝΕΣ
19/07/2016 07:41 EEST | Updated 19/07/2016 07:42 EEST

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Το «κούρεμα» των επενδυτών δεν είναι προϋπόθεση για τη διάσωση τραπεζών

Jim Dyson via Getty Images
LONDON, ENGLAND - MARCH 04: A detail of the ten and fifty Euro bank notes, on March 4, 2016 in London, England. (Photo by Jim Dyson/Getty Images)

Η επιβολή ζημιών στους μετόχους και τους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση πριν την παρέμβαση για τη διάσωση μιας τράπεζας από τα κράτη- μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Οι κανόνες της ΕΕ για την επιβολή ζημιών στους πιστωτές μιας τράπεζας πριν τη διάσωση της θεωρήθηκαν νόμιμοι από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην υπόθεση για τη διάσωση των τραπεζών στη Σλοβενία.

Ωστόσο, οι κανόνες δεν είναι δεσμευτικοί για τα κράτη-μέλη, ανέφερε το Δικαστήριο στην απόφασή του, η οποία περιορίζει κάπως τις αρμοδιότητες της Κομισιόν για τον ανταγωνισμό εν μέσω συνομιλιών για τη διάσωση των ιταλικών τραπεζών. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η ανάληψη ζημιών τους μετόχους και τους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης δεν αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή κρατικής βοήθειας σε μια προβληματική τράπεζα.

Οι δικαστές πρόσθεσαν ότι η Κομισιόν, που επιβλέπει την εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ στα κράτη-μέλη, μπορεί παρόλα αυτά να ανοίξει μια επίσημη έρευνα για να διαπιστώσει κατά πόσο ένα κράτος παραβίασε τους κανόνες της ΕΕ για τον ανταγωνισμό στην παροχή κρατικής βοήθειας σε μια τράπεζα χωρίς να επιβάλει ζημίες στους κατόχους ομολόγων μειωμένη εξασφάλισης.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)