ΕΙΔΗΣΕΙΣ
19/07/2016 10:05 EEST | Updated 19/07/2016 13:25 EEST

Συνάντηση Τσίπρα με Παπανδρέου: Τα είπαν για την απλή αναλογική με φόντο το τουρκικό πραξικόπημα

eurokinissi

Οι εξελίξεις στην Τουρκία βρέθηκαν στο επίκεντρο του σύντομου διαλόγου που είχαν μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, κατά την έναρξη της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Παπανδρέου, και εν συνεχεία με αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων και με τον πρόεδρο της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, γίνονται στο πλαίσιο του διαλόγου σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Τα λέμε σε δύσκολες στιγμές για την περιοχή», είπε ο κ. Παπανδρέου. «Πάντοτε η Τουρκία έχει μια μεγάλη εσωτερική ένταση και πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, και τόνισε: «Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει μια αποκατάσταση της ομαλότητας, αν και έχω την αίσθηση ότι αυτό θα διαρκέσει αρκετό χρόνο».

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών είπε ότι «εδώ και καιρό υπήρχε η αίσθηση μιας διαιρεμένης χώρας, για διάφορους λόγους» και πρόσθεσε: «Μακάρι να υπήρχε αυτή η πρώτη αναλαμπή ενότητας των πολιτικών δυνάμενων εκεί, αλλά με έμφαση στους δημοκρατικούς θεσμούς, τα σημάδια όμως δείχνουν διαφορετικά».

Αν πάμε στη λογική της απλής αναλογικής δεν μπορεί παρά να είναι προϋπόθεση το σπάσιμο των περιφερειών, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και ενέταξε ις οποιεσδήποτε αλλαγές, είτε για τον εκλογικό νόμο είτε γενικότερα, σε ένα συνολικό πλαίσιο αλλαγών στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών για μια ισχυρή Ελλάδα. «Για εμάς διακύβευμα είναι ένας ριζοσπαστικός εκδημοκρατισμός της χώρας μας και της ίδιας της Ευρώπης», είπε.

Ως προς το εκλογικό σύστημα, είπε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος συζήτησης και δήλωσε ότι πρότεινε στον πρωθυπουργό «να εξεταστεί σοβαρά μια παλιά μας πρόταση, ένα μικτό σύστημα μονοεδρικών, αλλά και περιφερειακές λίστες, τύπου Επικρατείας αλλά σε περιφερειακό επίπεδο, με κριτήρια που τα κόμματα θα βάλουν αξιοκρατικά για στελέχη που θα αναδείξουν, το οποίο θα έχει αναλογικό χαρακτήρα». «Αυτό σπάει το μαύρο χρήμα. Δεν έχει σχέση με πριμοδοτήσεις», είπε και προσέθεσε ότι «η απλή αναλογική που σωστά έχει ως στόχο μια δικαιότερη αντιπροσώπευση των πολιτών είναι σε αντίθεση με τη λογική να μη σπάσουν οι περιφέρειες, γιατί αυτές υποθάλπουν τη λογική του μαύρου χρήματος». «Θέλουμε, λοιπόν, τη σωστή αντιπροσώπευση του πολίτη ή θέλουμε να αντιπροσωπεύονται τα μεγάλα συμφέροντα με τις μεγάλες περιφέρειες;», έθεσε το ερώτημα, για να τονίσει πως «αν πάμε λοιπόν στη λογική της απλής αναλογικής δεν μπορεί παρά να είναι προϋπόθεση το σπάσιμο των περιφερειών».

Ερωτηθείς σχετικά με μείωση του 3%, τόνισε πως δεν είναι κάτι που τον αφορά. «Ένα εκλογικό σύστημα, εφόσον θέλουμε να το συζητήσουμε σοβαρά, θέλει και χρόνο», είπε και προσέθεσε ότι «πρωτίστως θέλει τον διάλογο από πλευράς της ίδιας της κυβέρνησης, αλλά βέβαια και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κι αυτή ευθύνη να μπει σε έναν ουσιαστικό διάλογο για ένα άλλο εκλογικό σύστημα». «Άρα πρότασή μου είναι να υπάρξει περισσότερος χρόνος να εξετάσουμε όλα τα διαφορετικά συστήματα από την Ευρώπη και αλλού», είπε.

Σε επισήμανση ότι και το ΠΑΣΟΚ ζητά περισσότερο χρόνο, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πολλά κόμματα ζητούν περισσότερο χρόνο και ανέφερε ότι το σύστημα θα έχει διαχρονική ισχύ και θα πρέπει να υπηρετεί τους στόχους της πραγματικής εκπροσώπησης, σπάσιμο του μαύρου χρήματος, θα συμβάλει σε μια ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών. «Θέλει», είπε, «μια σοβαρή συζήτηση από την πολιτική τάξη της χώρας, στο πλαίσιο ενός συστήματος που θα χτυπήσει το πελατειακό κράτος, που θα εμπεδώνει τη λογοδοσία, τη διαφάνεια, την αποκέντρωση, την ενίσχυση του δημοκρατικού ελέγχου, αλλιώς δεν θα αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές αιτίες της κρίσης». «Μια ισχυρή Ελλάδα είναι αυτή που εδράζεται σε ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς», τόνισε.

Ως προς το εκλογικό σύστημα είπε ότι δεν βλέπει ως διακύβευμα απλώς μια ανακατανομή της εξουσίας σε κεντρικό επίπεδο, ότι το εκλογικό σύστημα είναι ερώτημα του 20ου αιώνα και πως το ερώτημα του 21ου αιώνα είναι το πώς ενισχύουμε σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία τη συμμετοχή, τη συνοχή, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη φωνή του πολίτη.

Ερωτηθείς αν πρέπει να ενισχυθούν τα δημοψηφίσματα μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση που έφερε νόμο για τα δημοψηφίσματα, παραμένει στη φιλοσοφία μας,. Σαφώς όταν το είχαμε προτείνει τότε μακάρι να είχε γίνει, γιατί θα είχαμε την απόφαση του ελληνικού λαού είτε έτσι είτε αλλιώς -πιστεύω όμως ότι θα είχαμε ένα θετικό αποτέλεσμα- θα είχαμε προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, θα είχαμε τελειώσει με το μνημόνιο και θα είχαμε πια βγει και θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση». «Δυστυχώς όλοι πέσανε πάνω μου εκείνη την εποχή εναντίον των δημοψηφισμάτων», είπε.

Για το εάν θεωρεί ώριμες τις συνθήκες για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, είπε μεταξύ άλλων ότι δεν ήταν ποτέ εναντίον και ότι μάλιστα έχει εκφράσει τη θετική άποψη της εκλογής του από τον λαό, για να τονίσει ότι θα πρέπει όμως αυτό να μην είναι «ξεκάρφωτο» και «απλώς ένα παιχνίδι πολιτικής συγκυρίας».

«Θεωρώ», είπε, «ότι θα πρέπει να βάλουμε τον δάκτυλο στις πραγματικές αιτίες και να μην παρασυρθούμε σε αποσπασματικές προτάσεις που βεβαίως έχουν ένα ενδιαφέρον αλλά δεν αντιμετωπίζουν το πραγματικό πρόβλημα της χώρας».