ΔΙΕΘΝΕΣ
23/07/2016 11:32 EEST | Updated 23/07/2016 11:32 EEST

Διευκρινίσεις για τη συμφωνία του Ισραήλ με την Τουρκία ζητά η Κύπρος

Yiannis Kourtoglou / Reuters
Cypriot President Nicos Anastasiades and Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (R) shake hands outside the Presidential Palace in Nicosia, Cyprus, January 28, 2016. REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Διευκρινίσεις για αναφορές του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας αναφορικά με τη συμφωνία ομαλοποίησης των σχέσεων Ισραήλ- Τουρκίας θα ζητήσει η Λευκωσία στην αυριανή συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε στο ΡΙΚ, ότι «χωρίς ανησυχία ή διάθεση αμφισβήτησης, η Λευκωσία θεωρεί ορθό ότι ανάμεσα σε δύο στρατηγικούς εταίρους πρέπει να γίνονται σωστές εξηγήσεις».

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ όσον αφορά όρο της τουρκο-ισραηλινής συμφωνίας για κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού, για μεταφορά φυσικού αερίου στις νότιες ακτές της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα πραγματοποιήσει αύριο μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στο Ισραήλ, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Στη συνάντηση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συζητηθούν θέματα, που άπτονται των διμερών σχέσεων Κύπρου-Ισραήλ, των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό, των περιφερειακών εξελίξεων, καθώς επίσης και ζητήματα που αφορούν την τριμερή συνεργασία Κύπρου- Ελλάδας- Ισραήλ.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)