ΔΙΕΘΝΕΣ
26/07/2016 04:29 EEST | Updated 26/07/2016 04:29 EEST

Έκθεση: Τα παιδιά πρόσφυγες πέφτουν θύματα διακινητών εξαιτίας των ανοργάνωτων κυβερνήσεων

SAFIN HAMED via Getty Images
Iraqi displaced women and children, who fled the violence in the northern city of Mosul, gather outside a tent at the Dibaga camp on July 16, 2016 in Makhmur, about 280 kilometres (175 miles) north of the capital Baghdad. / AFP / SAFIN HAMED (Photo credit should read SAFIN HAMED/AFP/Getty Images)

Τα παιδιά που εγκαταλείπουν φτωχές ή εμπόλεμες περιοχές χωρίς τους γονείς τους, πέφτουν θύματα εμπόρων και διακινητών ανθρώπων όταν φτάνουν στην Ευρώπη λόγω της ανοργάνωτης αντίδρασης κυβερνήσεων, δήλωσαν τα μέλη μιας ομάδας Βρετανών βουλευτών σήμερα.

Η επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βουλή των Λόρδων δήλωσε σε έκθεσή της ότι ήταν θορυβημένη από την έλλειψη στρατηγικής για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών, ενώ οι αστυνομίες και οι κυβερνήσεις αποφεύγουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

"Φαίνεται ότι υπάρχει μια κουλτούρα υποψίας σε κάθε επίπεδο (...), θέτοντας σε αμφιβολία ότι αυτά που λένε τα παιδιά είναι αλήθεια", είπε η Ούσα Πράσαρ, μέλος της Βουλής, η οποία προέδρευσε στην ομάδα έρευνας.

"Ναι, αυτά τα παιδιά μπορεί να είναι ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών, αλλά είναι παιδιά, προτίστως και κυρίως", είπε σε συνέντευξή της στο 'Ιδρυμα Thomson Reuters.

Περίπου 90.000 ασυνόδευτα παιδιά, πολλά από τα οποία αφήνουν πίσω τους πολέμους στη Συρία και στο Αφγανιστάν, ζητούν άσυλο στις 28 χώρες της ΕΕ πέρσι. Το σύνολο αυτό είναι τριπλάσιο από αυτό του 2014, σύμφωνα με την Eurostat, την στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Πολλά από τα παιδιά που επέζησαν από το επικίνδυνο ταξίδι στην Ευρώπη βρέθηκαν να ζουν σε χαμηλές συνθήκες διαβίωσης - είτε σε κελλιά φυλακής, είτε σε κέντρα περιφραγμένα με συρματόπλεγμα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ άλλα απλώς εξαφανίστηκαν.

Τουλάχιστον 10.000 ασυνόδευτα παιδιά μετανάστες έχουν εξαφανιστεί από τότε που έφτασαν στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Europol, την αστυνομία της ΕΕ.

Με τόσα παιδιά να εξαφανίζονται, η αναφορά έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην βρετανική κυβέρνηση για την "διστακτικότητά" της να βοηθήσει άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ να μετεγκατασταθούν μερικά από αυτά.

"Καταδικάζουμε την αποτυχία των χωρών-μελών της ΕΕ, μεταξύ των και του Ηνωμένου Βασιλείου, να λάβουν επείγοντα μέτρα μετά από την ανακοίνωση των τελευταίων στατιστικών της Europol", είπε η αναφορά.

Ενώ μερικές χώρες χρειάζεται επειγόντως να επανεξετάσουν τις υποσχέσεις τους ότι θα μετεγκαταστήσουν ασυνόδευτα παιδιά μετανάστες, η Γερμανία και η Σουηδία αποτελούν "φωτεινές εξαιρέσεις" γιατί από μόνες τους ενσωμάτωσαν και προστάτεψαν αυτά τα παιδιά, είπαν οι ερευνητές.

Η έκθεση τόνισε επίσης ότι η συλλογή πληροφοριών για τα παιδιά μετανάστες είναι περιορισμένη, ενώ πολλά μετρώνται πάνω από μια φορά, εμποδίζοντας τις αρχές από το να τα εντοπίσουν, και αυξάνοντας την ευπάθειά τους σε εγκληματικές ομάδες.

"Τα παιδιά χάνουν την εμπιστοσύνη τους στις αρχές και τότε γίνονται ευάλωτα σε εμπόρους και διακινητές", είπε η Πράσαρ.

Η επιτροπή είπε ότι καλύτερα στοιχεία πληροφόρησης, βελτιωμένα συστήματα παιδικής προστασίας και πιό ισχυρή νομική βοήθεια είναι στοιχειώδη για να εξασφαλιστεί η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών μεταναστών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)