ΔΙΕΘΝΕΣ
31/07/2016 13:14 EEST | Updated 31/07/2016 13:14 EEST

Ιαπωνία: Η 64χρονη Γιουρίκο Κόικε εξελέγη κυβερνήτης του Τόκιο

Issei Kato / Reuters
Former defense minister Yuriko Koike, a candidate planning to run in the Tokyo Governor election, attends a joint news conference with other potential candidates at the Japan National Press Club in Tokyo, Japan July 13, 2016. REUTERS/Issei Kato/Files

Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Ιαπωνίας εξέλεξαν για πρώτη φορά σήμερα γυναίκα κυβερνήτη της πόλης τους.

Η Γιουρίκο Κόικε, η πρώτη γυναίκα υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας, υπερίσχυσε του Χιρόγια Μασούντα, πρώην γραφειοκράτη και μέλους, όπως και η ίδια, του κόμματος του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, και του φιλελεύθερου δημοσιογράφου Σουντάνο Τοριγκόε, σύμφωνα με έξιτ πολ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης NHK.

Η 64χρονη Κόικε προκάλεσε την οργή του τοπικού παραρτήματος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) του Άμπε όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για τη θεση του κυβερνήτη του Τόκιο προτού λάβει την έγκρισή του. Το LDP υποστήριξε την υποψηφιότητα του Μασούντα, 64 ετών, πρώην κυβερνήτη της επαρχίας Ιβάτε.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του NHS, ο Μασούντα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με τρίτο τον 76χρονο Τοριγκόε που υποστηρίχθηκε από πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης.