ΔΙΕΘΝΕΣ
31/07/2016 18:44 EEST | Updated 31/07/2016 18:44 EEST

Τσαβούσογλου προς ΕΕ: Ή καταργείτε τη βίζα για τους τούρκους υπηκόους ή αποσυρόμαστε από τη συμφωνία για το προσφυγικό

Anadolu Agency via Getty Images
ANKARA, TURKEY - JULY 29 : Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu attends a meeting with international media organizations Ankara representatives in Ankara, Turkey on July 29, 2016. (Photo by Fatih Aktas/Anadolu Agency/Getty Images)

Προειδοποιήσεις προς την ΕΕ απηύθυνε ο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφορικά με την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους υπηκόους σε διαφορετική περίπτωση η Τουρκία θα αποσυρθεί από τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Πιο αναλυτικά ο κ. Τσαβούσογλου υπογράμμισε πως εάν οι Βρυξέλλες δεν προχωρήσουν στην κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν, τότε η Τουρκία θα πρέπει να αποσυρθεί από την συμφωνία που σύναψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επισήμανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι η συμφωνία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είχε απτά αποτελέσματα χάρη στα «πολύ σοβαρά μέτρα» που ελήφθησαν από την Άγκυρα.

«Ωστόσο όλα αυτά εξαρτώνται από την κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για τους πολίτες μας, που αποτελεί επίσης στοιχείο της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου» είπε ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ ολόκληρη θα δημοσιευθεί αύριο.

«Εάν δεν ακολουθήσει η κατάργηση της βίζας, θα υποχρεωθούμε να αποσυρθούμε από την συμφωνία που προβλέπει την επανεισδοχή προσφύγων και τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου» τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση αναμένει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

«Θα ήταν στις αρχές ή τα μέσα Οκτωβρίου- αναμένουμε μια συγκεκριμένη ημερομηνία».