ΔΙΕΘΝΕΣ
31/07/2016 06:03 EEST | Updated 31/07/2016 06:03 EEST

Τουρκία: Ένταση στην αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ. Προβληματισμοί για τα πυρηνικά του ΝΑΤΟ

ASSOCIATED PRESS
U. S. airmen stand next to the fighter jets after Defense Secretary Ash Carter visited the Incirlik Air Base near Adana, Turkey, Tuesday, Dec. 15, 2015. Carter said the U.S. wants Turkey to better control its border with Syria, which could help block the flow of foreign fighters to the Islamic State, and to more forcefully join the U.S.-led coalition

Τούρκοι πολίτες και αστυνομικοί περικύκλωσαν την αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ στα Άδανα, η οποία χρησιμοποιείται από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, δημιουργώντας προβληματισμούς σχετικά με τα ΝΑΤΟϊκά πυρηνικά όπλα που βρίσκονται σε αυτή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, όλες οι προσβάσεις έχουν αποκλειστεί, ενώ ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Ομέρ Τσελίκ ισχυρίστηκε πως πρόκειται απλά για «έλεγχο ασφαλείας»- με εφημερίδες να εικάζουν ότι ίσως είναι σε εξέλιξη δεύτερη απόπειρα πραξικοπήματος.

Ειδικότερα, η τουρκική Hurriyet αναφέρει πως η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας έλαβε πληροφορίες πως ενδεχομένως να επίκειται δεύτερη απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του καθεστώτος Ερντογάν, από υποστηρικτές του κινήματος Γκιουλέν.

Σύμφωνα με το Sputnik, γύρω από τη βάση, στην οποία θεωρείται πως βρίσκονται περίπου 50-90 πυρηνικά όπλα, βρίσκεται μεγάλος αριθμός ενόπλων αστυνομικών με φορτηγά και βαρέα οχήματα και πολίτες. Το Sputnik και το Russia Today κάνουν λόγο για μέχρι και 7.000 άτομα.

Παρόλα αυτά, ο Τούρκος υπουργός ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και όλα είναι υπό έλεγχο.

Η βάση του Ιντσιρλίκ έχει εμπλακεί στη θύελλα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, καθώς ο διοικητής της, πτέραρχος Μπεκίρ Ερσάν Βαν, συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές, που ισχυρίζονται ότι F-16 πιλότων που συμμετείχαν στο πραξικόπημα ανεφοδιάστηκαν εκεί. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, είχε διακοπεί το ρεύμα για ένα διάστημα.

Η βάση χρησιμοποιείται τόσο από τουρκικές όσο και αμερικανικές δυνάμεις και είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις επιχειρήσεις κατά του ISIS στη Συρία και το Ιράκ, ενώ είναι ένας από τους έξι χώρους αποθήκευσης του ΝΑΤΟ για αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη.