ΔΙΕΘΝΕΣ
03/08/2016 07:53 EEST | Updated 03/08/2016 07:53 EEST

Η νέα υπουργός Άμυνας στην Ιαπωνία εκνευρίζει (ήδη) Κίνα και Νότια Κορέα

Bloomberg via Getty Images
Tomomi Inada, chairwoman of the Policy Research Council of the Liberal Democratic Party of Japan (LDP), speaks during an interview in Tokyo, Japan, on Wednesday, June 15, 2016. Abenomics needs to accelerate its efforts on structural reforms rather than counting on further monetary stimulus to spur growth, according to Inada. Photographer: Akio Kon/Bloomberg via Getty Images

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε διόρισε σήμερα, Τετάρτης, τη συντηρητική πολιτική σύμμαχό του, Τομόμι Ινάντα στη θέση της υπουργού Άμυνας.

Η εξέλιξη αυτή, αναμένεται ότι θα προκαλέσει εκνευρισμό στην Κίνα, αλλά και τη Νότια Κορέα, ενώ οι βασικοί υπουργοί διατήρησαν τα χαρτοφυλάκια τους, στο πλαίσιο κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Η νέα υπουργός Άμυνας, έχει τις ίδιες απόψεις με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό για την αναθεώρηση του μεταπολεμικού (ειρηνευτικού) συντάγματος της χώρας, που μεταφράζεται από την Κίνα και τη Νότια Κορέα ως ένδειξη περιφερειακής στρατικοποίησης της περιοχής από το Τόκιο.

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε ως “σοβαρή απειλή” κατά της χώρας του την τελευταία εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς, που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, τονίζοντας ότι το Τόκιο “διαμαρτύρεται έντονα” για την ενέργεια αυτή.

Ο πύραυλος αυτός, κατευθύνθηκε για πρώτη φορά προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, πετώντας πάνω από θαλάσσια ύδατα τα οποία βρίσκονται υπό ιαπωνικό έλεγχο. Η εξέλιξη αυτή, σημειώθηκε μετά από μια σειρά διαδοχικών εκτοξεύσεων από τη Βόρεια Κορέα, παραβιάζοντας τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το κύριο τμήμα της ατράκτου του πυραύλου, προσγειώθηκε εντός της ζώνης αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης της Ιαπωνίας, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Άμυνας στο Τόκιο.

Η εκτόξευση αυτή, ακολούθησε την απόφαση των ΗΠΑ, να προχωρήσουν την εγκατάσταση του εξελιγμένου αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στο έδαφος της Νότιας Κορέας.

(Mε πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)