ΕΙΔΗΣΕΙΣ
05/08/2016 18:03 EEST | Updated 05/08/2016 18:03 EEST

Το Ρίο υποδέχεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Kai Pfaffenbach / Reuters
A construction worker walks by a logo of the Rio 2016 Olympics in Rio de Janeiro, Brazil, July 27, 2016. REUTERS/Kai Pfaffenbach

Η μεγάλη ώρα έφτασε. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο ξεκινούν και για περισσότερες από δύο εβδομάδες η πόλη θα ζει στους ρυθμούς του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος που σηκώνει αυλαία κάθε τέσσερα χρόνια.

Η τελετή έναρξης των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων (προγραμματισμένη για τις 2 μμ ώρα Ελλάδος) διεξάγεται στο στάδιο Μαρακανά. Ο Ολυμπιακός Βωμός ανάβει από τη φλόγα που έχει ταξιδέψει στο Ρίο από την Αρχαία Ολυμπία και από την επόμενη μέρα περισσότεροι από 11.000 αθλητές από 206 χώρες αρχίζουν να αγωνίζονται σε 28 ολυμπιακά αθλήματα.

Οι αθλητικές εκδηλώσεις θα διεξαχθούν σε 33 χώρους στην πόλη υποδοχής το Ρίο αλλά και σε πέντε χώρους στις πόλεις του Σάο Πάολο (μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας), Μπέλο Οριζόντε, Σαλβαδόρ, Μπραζίλια (πρωτεύουσα της Βραζιλίας) και Μανάους.

Αυτό βέβαια που όλοι περιμένουν να σχολιάσουν είναι η τελετή έναρξη της Αγώνων για την οποία το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι πως θα έχει συγκεκριμένο ρόλο το top-model Ζιζέλ ενώ οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, όπως συνηθίζεται για όλους τις τελετές έναρξης, δεν έχει διαρρεύσει. Πάντως σε αυτή μόλις 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, αντί 50 που περίμεναν οι διοργανωτές, μεταξύ αυτών ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ όπως επίσης και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.

Το σίγουρο πάντως είναι πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν επισκιαστεί από σειρά γεγονότων που φαίνεται να στερούν από το κορυφαίο αθλητικό γεγονός την αλλοτινή του λάμψη: ο αποκλεισμός της ρωσικής αποστολής λόγο σκανδάλου ντόπινγκ, οι φήμες για στυμμένα παιχνίδια στους αγώνες πυγμαχίας, τα προβλήματα στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, τα αρνητικά σχόλια των αθλητών, ο ιός Ζίκα, η πολιτική κατάσταση στη χώρα με απομάκρυνση της Ντίλμα Ρούσεφ, το Ρίο που βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας, η εγκληματικότητα και η ακραία φτώχεια εκατομμυρίων πολιτών που βρίσκονται μια ανάσα μακριά και πίσω από τις μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες ρίχνοντας κλεφτές ματιές στις λαμπρές εκδηλώσεις.

Photo gallery Ολυμπιακοί Αγώνες Ριο 2016 See Gallery