Οι τελευταίοι άνθρωποι των σπηλαίων κινδυνεύουν με πνιγμό κάτω από τα νερά του ποταμού Τίγρη

Οι τελευταίοι άνθρωποι των σπηλαίων κινδυνεύουν με πνιγμό κάτω από τα νερά του ποταμού Τίγρη

Η αρχαία πόλη Hasankeyf βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Τίγρη, στη Βόρεια Κουρδιστάν κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Όσοι ταξιδέψουν στην περιοχή θα δουν Νεολιθικές σπηλιές, ρωμαϊκά ερείπια και μεσαιωνικά μνημεία.

Δυστυχώς, η τεράστια αυτή πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της Μεσοποταμίας βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο, λόγω της κατασκευής του κολοσσιαίου φράγματος Ilisu στη νοτιοανατολική Τουρκία. Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι η 12.000 ετών αρχαία πόλη πρόκειται να εξαφανιστεί για πάντα.

Στην περιοχή ζουν περίπου 78.000 κάτοικοι, στην πλειοψηφία τους Κούρδοι και μετά την ολοκλήρωση του φράγματος θα αναγκαστούν να μετακομίσουν. Οι κάτοικοι αγνοούν πότε ακριβώς τα νερά θα σκεπάσουν το βίος τους. Τον Μάρτιο του 2016, η κατασκευή του φράγματος είχε ολοκληρωθεί κατά 90% με αποτέλεσμα το τέλος να πλησιάζει.

Η Hasankeyf πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να ανακηρυχθεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Όμως, το τουρκικό κράτος δεν υπέβαλε ποτέ αίτημα στην UNESCO.

Ο φωτογράφος Pascal Mannaerts ταξίδεψε πέρσι στην περιοχή, αποτυπώνοντας με το φακό του αυτούς τους κατοίκους της περιοχής.

Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί στο Geo Magazine, National Geographic, The Guardian, Lonely planet, le Guide du routard, Médecins Sans Frontières και άλλα Ευρωπαϊκά περιοδικά.

Pascal Mannaerts