ΔΙΕΘΝΕΣ
10/08/2016 09:39 EEST | Updated 10/08/2016 09:54 EEST

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων βρίζει τον αμερικανό πρέσβη όπως δεν έχει κάνει ποτέ κανένας αρχηγός κράτους

ASSOCIATED PRESS
Philippine President Rodrigo Duterte, right, greets U.S. Ambassador to the Philippines Philip S. Goldberg, left, as Secretary of State John Kerry looks on during his visit at the Malacanang presidential palace in Manila, Philippines on Wednesday, July 27, 2016. (AP Photo/Aaron Favila, Pool)

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Φιλιππίνων ή αλλιώς «ο Τιμωρός»,

Το υβρεολόγιο του προέδρου περιελάμβανε τα πάντα. Από την αργκό της χώρας του και...λίγο πολύ διεθνώς αναγνωρισμένες βρισιές έως ομοφοβικά σχόλια. Και όλα αυτά για να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του σχόλια που έκανε ο πρέσβης Φίλιπ Γκόλνμπεργκ σε τηλεοπτικό δίκτυο.

«Όπως ξέρετε, δίνω μάχη με τον πρέσβη (του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι). Με το γκέι πρέσβη του. Είναι πουτάνας γιος. Με έχει τσαντίσει». (“As you know, I’m fighting with (US Secretary of State John Kerry’s) ambassador. His gay ambassador, the son of a whore. He pissed me off,” ).

Σημειώνεται πως ο 71χρονος Ντουτέρτε, ανέλαβε την εξουσία τον Μάιο και μετά από μια πολύ σκληρή εκλογική εκστρατεία κατά τη διάρκεια της οποίας χρησιμοποιούσε διαρκώς ύβρεις και προσβλητικές εκφράσεις κατά των πολιτικών του αντιπάλων ή ακόμη και του Πάπα.

Για πρώτη φορά συγκρούστηκε με τον αμερικανό πρέσβη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου όταν ανερυθρίαστα δήλωσε πως θα ήθελε να βιάσει μια «όμορφη» Αυστραλή ιεραπόστολο η οποία το 1989 και κατά τη διάρκεια εξέγερσης στις φυλακές του Νταβάο, βιάστηκε και δολοφονήθηκε. Η φυλακή βρίσκεται στην περιοχή που ο νυν πρόεδρος έχει διατελέσει δήμαρχος για δύο δεκαετίες.

Ο Αμερικανός όπως και ο Αυστραλός πρέσβης αντέδρασαν και σχολίασαν αρνητικά τις δηλώσεις του προέδρου.

O πρόεδρος των Φιλιππίνων κατηγόρησε τον Αμερικανό πως «ανακατεύτηκε» στις εκλογές κάνοντας διάφορες δηλώσεις ενώ δεν του επιτρέπεται και τώρα μετά τα δικά του απρεπή, δημόσια σχόλια για τον πρέσβη, ο επιτετραμμένος των Φιλιππίνων εκλήθη στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να δώσει εξηγήσεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου πάντως του υπουργείου δήλωσε ότι σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν ισχυρές.

Πηγή: Guardian