ΔΙΕΘΝΕΣ
17/08/2016 08:57 EEST | Updated 17/08/2016 08:57 EEST

Ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Αβάνας στην Κούβα

ASSOCIATED PRESS
In this Friday, June 10, 2016, photo, American Airlines and JetBlue Airways charter flights wait to depart from Havana’s Jose Marti International Airport. The Department of Transportation said Friday that six airlines: American, Frontier, JetBlue, Silver Airways, Southwest and Sun Country, have been selected for routes to nine Cuban cities other than Havana. (AP Photo/Scott Mayerowitz)

Στην ιδιωτικοποίηση του διεθνούς αεροδρομίου της Αβάνας προχωρεί η κουβανική κυβέρνηση, λόγω της αύξησης του τουρισμού και εν όψει τακτικών αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, τη διαχείριση του αεροδρομίου «Χοσέ Μαρτί» αναλαμβάνει ο γαλλικός όμιλος Aéroports de Paris (ADP), ενώ την επέκταση και ανακαίνιση των εγκαταστάσεων η γαλλική κατασκευαστική εταιρία Bouygues Bâtiment International.

Εκτός από το αεροδρόμια του Παρισιού η ADP διαχειρίζεται διεθνώς 31 αεροδρόμια και η Bouygues έχει συμμετάσχει στην κατασκευή μεγάλων έργων όπως το Eurotunnel, το στάδιο Stade de France και το αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ. Μέχρι στιγμής η κουβανική κυβέρνηση δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το ύψος της επένδυσης και το συνολικό έργο.

Μετά το τέλος του έργου το 2020 το αεροδρόμιο της Αβάνας θα είναι σε θέση να δέχεται περισσότερους από 10 εκ. επιβάτες ετησίως, ανακοίνωσε ο όμιλος ADP. Πέρυσι οι αφίξεις στο «Χοσέ Μαρτί» έφθασαν τα 3,5 εκατομμύρια, ενώ φέτος αναμένεται μικρή αύξηση. Περισσότεροι από τους μισούς τουρίστες που έρχονται στην Κούβα περνούν από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Μέχρι πρότινος η κουβανική κυβέρνηση χορηγούσε άδειες σε εταιρίες του εξωτερικού μόνο για τη διαχείριση ξενοδοχείων. Εδώ και χρόνια ευρωπαϊκές και καναδικές εταιρίες δραστηριοποιούνται στο νησί της Καραϊβικής. Τον Ιούνιο έλαβε για πρώτη φορά άδεια διαχείρισης μια αμερικανική ξενοδοχειακή εταιρία, η Four Points by Sheraton.

Sponsored Box