ΔΙΕΘΝΕΣ
17/08/2016 04:25 EEST | Updated 17/08/2016 04:25 EEST

Κατάπαυση πυρός στο Χαλέπι για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας ζητά ο ΟΗΕ από ΗΠΑ και Ρωσία

ASSOCIATED PRESS
In this frame grab provided by Russian Defence Ministry press service, Russian long range bomber Tu-22M3 flies during an air strike over Aleppo region of Syria on Tuesday, Aug. 16, 2016. Russia's Defense Ministry said on Tuesday Russian warplanes have taken off from a base in Iran to target Islamic State fighters in Syria. (Russian Defence Ministry Press Service photo via AP)

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν προειδοποίησε ότι το Χαλέπι στη Συρία αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη «ανθρωπιστική καταστροφή» και προέτρεψε τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να έλθουν σύντομα σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην πόλη και αλλού στη χώρα.

Οι μάχες στο Χαλέπι μεταξύ του δυτικού τμήματος, που κρατείται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, και των ανατολικών διαμερισμάτων, που ελέγχεται από τους επαναστάτες, έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, σπέρνοντας τον θάνατο σε εκατοντάδες ανθρώπους και αναγκάζοντας πολλούς άμαχους να ζήσουν χωρίς ηλεκτρικό, νερό και βασικές ανάγκες.

«Στο Χαλέπι διακινδυνεύουμε να δούμε μια ανθρωπιστική καταστροφή που είναι πρωτόγνωρη στα πέντε χρόνια αιματοχυσίας και βασάνων στη συριακή σύρραξη», είπε ο Μπαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κατά την πιο πρόσφατη μηνιαία έκθεσή του που αναφέρεται στην πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία έκθεση είδε το πρακτορείο Reuters.

Το Χαλέπι είναι ένα από τα προπύργια των επαναστατών που θέλουν να διώξουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, του οποίου ο στρατός υποστηρίζεται στο έδαφος από σιίτες μουσουλμάνους μαχητές από γειτονικά κράτη και από αέρος από ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα.

«Η μάχη για εδάφη και πόρους διεξάγεται μέσω αδιάκριτων επιθέσεων σε κατοικημένες περιοχές, συμπεριλαμβάνοντας τη χρήση βομβών-βαρελιών, σκοτώνοντας εκατοντάδες άμαχους, μεταξύ των και δεκάδες παιδιών», είπε ο Μπαν στην αναφορά του ΟΗΕ. «Όλες οι πλευρές της σύρραξης έχουν αποτύχει στις υποχρεώσεις τους να προστατέψουν τους αμάχους», τόνισε.

Ο Μπαν επανέλαβε το αίτημα του ΟΗΕ για μια κατάπαυση του πυρός που θα διαρκέσει τουλάχιστον 48 ώρες ώστε να μπορεί να παραδοθεί ανθρωπιστικό υλικό, και πίεσε επίσης τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον να φτάσουν σε συμφωνία κατάπαυσης σύντομα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Sponsored Box