ΚΟΙΝΩΝΙΑ
17/08/2016 11:02 EEST | Updated 17/08/2016 11:02 EEST

Θετικό δείγμα για τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας: Επιστρέφονται από τη Μυτιλήνη 18 μετανάστες

ASSOCIATED PRESS
Syrians migrants head to Mytilene to be counted by Greek authorities after they arrived with an overcrowded dinghy from a Turkish coast to the Greek island of Lesvos, early Thursday, June 18, 2015. Around 100,000 migrants have entered Europe so far this year, with some 2,000 dead or missing during their perilous quest to reach the continent. Italy and Greece have borne the brunt of the surge, with many more migrants expected to arrive from June through to September. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Δεκτό έγινε την περασμένη Δευτέρα αίτημα των ελληνικών Αρχών για επιστροφή στην Τουρκία 16 παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.

Αρμόδιες πηγές κάνουν λόγο για ένα θετικό δείγμα από τουρκικής πλευράς που δείχνει ότι –τουλάχιστον προς το παρόν- η συμφωνία δεν διασαλεύεται. Έτσι, επεστράφησαν σήμερα οχτώ Σύροι, οι οποίοι έφυγαν αεροπορικώς από τη Μυτιλήνη για τα Άδανα και αύριο θα ακολουθήσουν οχτώ οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι θα μετακινηθούν ακτοπλοϊκώς στα τουρκικά παράλια.

Το αίτημα έγινε δεκτό στη σκιά των πρόσφατων δηλώσεων του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διεμήνυσε ότι η συμφωνία της χώρας του με την Ευρώπη θα τηρηθεί με την προϋπόθεση η Ε.Ε. να δεχθεί την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Το σίγουρο για τις ελληνικές Αρχές είναι ότι ένα τυχόν «διαζύγιο» του Ερντογάν με την Ευρώπη θα δημιουργούσε τελείως διαφορετικά δεδομένα στο μέτωπο του προσφυγικού.

Τι μέλλει γενέσθαι θα κριθεί στις Βρυξέλλες μέσα στον Σεπτέμβριο. Η μία κυρίαρχη τάση εκφράζεται από Ευρωπαίους ηγέτες που υποστηρίζουν ότι μετά το πραξικόπημα ο Ερντογάν υιοθέτησε πρακτικές που τον βγάζουν εκτός ευρωπαϊκής τροχιάς και η δεύτερη τάση είναι εκείνη που υποστηρίζει ότι για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κρίνεται απαραίτητη η στενή συνεργασία με την Τουρκία.

Sponsored Box