ΕΙΔΗΣΕΙΣ
19/08/2016 14:01 EEST | Updated 19/08/2016 14:01 EEST

Να συνεχιστούν οι τουρκικές εγγυήσεις και η εκ περιτροπής προεδρία, θέλει ο Ακιντζί

Anadolu Agency via Getty Images
ANKARA, TURKEY - AUGUST 18: Turkish-Cypriot President Mustafa Akinci speaks to the media during an interview in Ankara, Turkey on August 18, 2016. (Photo by Ercin Top/Anadolu Agency/Getty Images)

Τις τουρκικές θέσεις για την ανάγκη συνέχισης των εγγυήσεων της Τουρκίας, για εκ περιτροπής προεδρία και πραγματοποίηση πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακκιντζί, επιστρέφοντας από τις συνομιλίες του στην Άγκυρα.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία των επόμενων επτά συναντήσεων με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και των μηνών που ακολουθούν έως το τέλος του έτους, προσθέτοντας ότι, αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό εντός του 2016, ενδεχομένως η επίτευξη λύσης να καταστεί αδύνατη.

Για τον κύκλο συναντήσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που αρχίζει την Τρίτη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι δεν θα συζητηθούν ονόματα περιοχών, χάρτες και ποσοστά στο εδαφικό. Ευχήθηκε όμως να δημιουργηθεί η βάση για την πραγματοποίηση πενταμερούς διάσκεψης, λέγοντας ότι η μια πλευρά περιμένει την άλλη να αλλάξει στάση στα σημεία διαφωνίας.

Ειδικά για το θέμα των εγγυήσεων, ο Μουσταφά Ακκιντζί ανέφερε ότι πρέπει να συζητηθεί φόρμουλα για το πώς οι Τουρκοκύπριοι θα αισθάνονται ασφαλείς και οι Ελληνοκύπριοι να μη νοιώθουν απειλή. Αλλά, είπε, δεν θα καταλήξουμε πουθενά με προσεγγίσεις του τύπου "δεν υπάρχει λύση χωρίς τη Μόρφου και με εγγυήσεις".

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)