ΔΙΕΘΝΕΣ
21/08/2016 08:57 EEST | Updated 21/08/2016 08:57 EEST

Νότια Κορέα: Η Βόρεια Κορέα μπορεί να αποπειραθεί να δολοφονήσει πολίτες της που αυτομόλησαν

ASSOCIATED PRESS
In this May 10, 2016, photo, North Korea's leader Kim Jong Un watches a parade from a balcony at the Kim Il Sung Square in Pyongyang. The U.S. imposed sanctions Wednesday, July 6, 2016, on North Korean leader Kim Jong Un and 10 other top officials for human rights abuses in an escalation of Washington's effort to isolate the authoritarian government. (AP Photo/Wong Maye-E)

Αξιωματούχος της Σεούλ προειδοποίησε σήμερα, Κυριακή, ότι υπάρχει κίνδυνος η Πιονγκγιάνγκ να αποπειραθεί να δολοφονήσει πολίτες της που αυτομόλησαν στη Νότια Κορέα, σε αντίποινα για τις πρόσφατες αυτομολήσεις Βορειοκορεατών, μεταξύ των οποίων και ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης.

"Είναι πολύ πιθανόν η Βόρεια Κορέα να κάνει πολλές απόπειρες για να αποτρέψει άλλους να αυτομολήσουν και να υπάρξει οποιαδήποτε αντίδραση στους κόλπους του πληθυσμού της", δήλωσε ο αξιωματούχος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Ενοποίησης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα σχέδια αυτά δολοφονιών θα μπορούσαν να έχουν στόχο Βορειοκορεάτες που αυτομόλησαν στη Νότια Κορέα ή υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την ίδια ώρα οι βορειοκορεατικές αρχές αξίωσαν σήμερα την επιστροφή στο έδαφός τους περίπου 10 εργαζομένων σε ένα εστιατόριο της Βόρειας Κορέας στην Κίνα, οι οποίοι, σύμφωνα με την Σεούλ, αυτομόλησαν, ενώ, σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ, απήχθησαν τον Απρίλιο.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αντίδραση της Βόρειας Κορέας στην ανακοίνωση που έκανε την Τρίτη η Σεούλ, ότι οι 10 Βορειοκορεάτες εργαζόμενοι σε εστιατόριο, που είναι στην πλειονότητά τους γυναίκες, είναι πλέον ελεύθεροι και μπορούν να εγκατασταθούν στη Νότια Κορέα.

Πρόκειται για μια "κακόβουλη συνωμοσία" για να "αποκρύψουν την αλήθεια γύρω από την απαγωγή αυτής της ομάδας", αντέδρασε σήμερα η Βόρεια Κορέα στην παρουσίαση αυτή των γεγονότων από την Νότια.

Πολλές αυτομολήσεις Βορειοκορεατών αποτελούν το τελευταίο χρονικό διάστημα την πρώτη είδηση των εφημερίδων, ιδιαίτερα η ανακοίνωση της Σεούλ αυτήν την εβδομάδα ότι αυτομόλησε στη Νότια Κορέα μαζί με την οικογένειά του ο δεύτερος στην ιεραρχία της πρεσβείας της Βόρειας Κορέας στο Λονδίνο Τάε Γιονγκ Χο.

Χθες η Πιονγκγιάνγκ χρησιμοποίησε τους όρους "εγκληματίας" και "ανθρώπινη σαπίλα" αναφερόμενη στον διπλωμάτη αυτόν, ο οποίος είχε, σύμφωνα με την ίδια, λάβει διαταγή να επιστρέψει στη Βόρεια Κορέα για ανάκριση.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)