ΕΙΔΗΣΕΙΣ
22/08/2016 13:51 EEST | Updated 22/08/2016 14:16 EEST

Τι είναι το σύνδρομο της «ντροπαλής» κύστης και πώς τα μαθηματικά... μας λύνουν τα χέρια

Richard Levine via Getty Images
A long line of urinals awaits a multitude of men in a large restroom in Brooklyn in New York on Sunday, January 17, 2016 . (�� Richard B. Levine) (Photo by Richard Levine/Corbis via Getty Images)

Όλοι έχουμε βρεθεί σε κάποιο δημόσιο ουρητήριο και πάντα ευχόμαστε, όταν θέλουμε να κάνουμε την ανάγκη μας να μην υπάρχει κόσμος. Ο λόγος απλός: Μπορούμε να επιλέξουμε σε ποιο θα πάμε και κυρίως δεν έχουμε άγχος. Όταν όμως βρίσκεστε εκεί και ξαφνικά ανοίγει η πόρτα και κάποιος μπαίνει μέσα η πρώτη σας σκέψη είναι να μην έρθει κοντά σας.

Οι περισσότεροι άνδρες βιώνουν κάποιο επίπεδο κοινωνικού άγχους στην τουαλέτα. Έχουμε μια έμφυτη αίσθηση του προσωπικού χώρου και θέλουμε να βρισκόμαστε μακριά από αγνώστους. Όταν λοιπόν μπαίνει κάποιος στο προσωπικό μας χώρο αγχωνόμαστε.

Αυτό αποδείχθηκε σε μια μελέτη του 1976. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσο πιο κοντά κάποιος άλλος βρίσκεται στο χώρο που εσείς βρίσκεστε τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να ξεκινήσεις να κάνεις την ανάγκη σου.

Η μέθοδος των ερευνητών ήταν ανατριχιαστικός. Ένας παρατηρητής κάθισε σε ένα στασίδι (κεκλεισμένων των θυρών) δίπλα στα ουρητήρια και κοίταξε προς τα κάτω μέσα από ένα κρυφό περισκόπιο στο πάτωμα. Οι συντάκτες της μελέτης ανακάλυψαν ότι η εισβολή στον προσωπικό μας χώρο μας προκαλεί κοινωνικό άγχος, το οποίο με τη σειρά του κάνει τους μυς μας να τεντώνονται. Αν υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι γύρω μας, είμαστε πάρα πολύ ανήσυχοι με αποτέλεσμα οι μύες μας να μην μπορούν να χαλαρώσουν, αναφέρει δημοσίευμα του Vox.

Περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από μια πιο ακραία μορφή αυτού του άγχους που ονομάζεται σύνδρομο της «ντροπαλής» κύστης. ( Είναι η ψυχογενής εκείνη κατάσταση κατά την οποία το άτομο αδυνατεί να ουρήσει όταν αντιλαμβάνεται σε κοντινή απόσταση την παρουσία άλλων ατόμων. Θα μπορούσαμε την χαρακτηρίσουμε σαν μια εκδήλωση της αγχώδους νεύρωσης (υποσυνειδήτου άγχους) από το ουροποιητικό σύστημα. Συνήθως συμβαίνει σε δημόσιες τουαλέτες (κινηματογράφους, τραίνα, πλοία, αεροπλάνα, γραφεία κα).

Στη πλήρη μορφή του συνδρόμου οι ασθενείς μπορεί να περιμένουν πολύ ώρα έτσι ώστε να φύγουν άλλοι οι άλλοι από τον χώρο της τουαλέτας ή πλησίον αυτής έτσι ώστε να μπορέσουν να ουρήσουν «με την ησυχία τους». Σαν αποτέλεσμα πολλοί αποφεύγουν τελείως τις δημόσιες τουαλέτες.

Το 2010, ερευνητές του Carleton University and Wesleyan δημοσίευσαν μια μελέτη που περιγράφει τη βέλτιστη μαθηματική στρατηγική για την επιλογή ενός ουρητηρίου.

Το «κλειδί» για τον υπολογισμό είναι να βρεις το «σημείο κορεσμού». Αν υπάρχουν πέντε ουρητήρια και υποθέσουμε ότι με -Χ (το ουρητήριο που βρίσκεται κάποιος) και -Ο (ελεύθερο ουρητήριο) τότε έχουμε τα εξής ιδανικά σενάρια: 1) Χ O Χ O Χ 2) O X O X O 3)Χ O O X O O X 4)Χ O Χ O Χ O Χ