CULTURE
27/08/2016 04:15 EEST | Updated 27/08/2016 04:15 EEST

Δύο φωτογράφοι ταξιδεύουν στον κόσμο για να πετάνε βόμβες καπνού και να δημιουργούν παραμυθένια σκηνικά

Παρά το όνομά της, «The Blossom Project», αυτή η φωτογραφική έκθεση δεν περιλαμβάνει ούτε μισό λουλούδι. Αντ' αυτού, παρουσιάζει εντυπωσιακές εκρήξεις πολύχρωμου καπνού που βγαίνει μέσα από τα έγκατα της γης, σαν το φάντασμα ενός αρχαίου φυτού ή σαν ένα εξωγήινο άνθος.

Η εν λόγω σειρά φωτογραφιών ανήκει στις φωτογράφους Isabelle Chapuis και Alexis Pichot, οι οποίες ξεκίνησαν να συνεργάζονται πίσω στο 2011. Λίγο μετά αφού γνωρίστηκαν, άρχισαν να εργάζονται μαζί σε ένα project για το φωτογραφικό διαγωνισμό «Paris, I love you». Προκειμένου να οπτικοποιήσουν την αγάπη τους για την Πόλη του Φωτός και την αιθέρια μαγεία της, η Chapuis και η Pichot απελευθέρωσαν ένα σύννεφο ροζ καπνού στους δρόμους του Παρισιού και το παρακολούθησαν με τις φωτογραφικές μηχανές τους ενώ η διαρκώς μεταβαλλόμενη μάζα χόρευε και ξεθώριαζε μπροστά στα μάτια τους.

Κατάφεραν να πάρουν τη δεύτερη θέση στο διαγωνισμό, και ήταν τότε που γεννήθηκε η ιδέα για το «The Blossom Project».

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Chapuis και η Pichot ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο, απελευθερώνοντας πολύχρωμα σύννεφα καπνού σε μια μεγάλη ποικιλία τοποθεσιών, από το Μαρόκο μέχρι την Τουρκία και από τη Γουατεμάλα μέχρι τη Νορβηγία.

«Οι λήψεις μας σπάνια προγραμματίζονται», είπαν οι δύο φωτογράφοι στη HuffPost US. «Για την ακρίβεια, η όλη ουσία είναι να μην κάνουμε σχέδια. Αντίθετα, ταξιδεύουμε στον κόσμο με τα μάτια μας ανοιχτά και όταν βρίσκουμε κάτι πραγματικά δυνατό, αποφασίζουμε να εκφραστούμε ελεύθερα. Μας αρέσει να χανόμαστε σε ένα μέρος και να παίρνουμε το χρόνο μας. Αυτό είναι ίσως το μόνο πράγμα που προγραμματίζουμε -τη διαδικασία του να χαθούμε».

Όταν ανακαλύπτουν μια τοποθεσία που τις συγκινεί, οι δύο φωτογράφοι συζητούν τι είδους ιστορία θέλουν να στήσουν σε αυτό το χώρο και ποιο χρώμα θα εξυπηρετούσε καλύτερα στη δεδομένη στιγμή. Καθώς απαγορεύεται να ταξιδεύεις έχοντας μαζί σου βόμβες καπνού, πρέπει να εντοπίζουν κάθε φορά που υπάρχει διαθέσιμο στην πόλη που βρίσκονται το κύριο συστατικό που χρειάζονται για να δημιουργήσουν τα πολύχρωμα σύννεφά τους. Δεν είναι πάντα εύκολο, η όλη διαδικασία όμως τους εξασφαλίζει πως θα έχουν κάθε φορά τη δυνατότητα να βιώσουν από πρώτο χέρι τον τόπο που επισκέπτονται και τους ανθρώπους που κατοικούν σε αυτόν.

Η ίδια η απαθανάτιση του καπνού έχει κι αυτή τις δυσκολίες της. Δεδομένης της απρόβλεπτης φύσης του υλικού, είναι κυριολεκτικά αδύνατο για τις καλλιτέχνιδες να σχεδιάσουν από πριν τον τρόπο που θα τραβήξουν τις φωτογραφίες τους, καθώς δεν ξέρουν τι μορφή θα αποφασίσει να πάρει ο καπνός. «Το να δουλεύεις με καπνό έχει τις προκλήσεις του αλλά αυτό δεν είναι κάτι κακό», λένε. «Σε ωθεί να βρεις λύσεις και εξελίσσει τη δημιουργικότητά σου. Είναι κομμάτι της διαδικασίας και βοηθά στο να διατηρείς μια φρέσκια ματιά απέναντι στα πράγματα».

Οι φωτογραφίες που προκύπτουν δίνουν φαντασία σε γνωστά τοπία και μεταμορφώνουν μια ειδυλλιακή τοποθεσία σε ένα σχεδόν παραισθησιογόνο όραμα. Αιχμαλωτίζουν ένα χώρο όπου τα ταξίδια συναντούν τις ονειροπολήσεις.

«Πηγάζουν από αυτό το ονειρικό συναίσθημα που κουβαλάμε από την παιδική ηλικία», λένε οι Chapuis και Pichot. «Το να κοιτάζεις στον ουρανό, να κοιτάζεις τα σύννεφα και να φαντάζεσαι πράγματα. Ακριβώς αυτές τις φανταστικές μορφές θέλουμε να βλέπουν οι θεατές στον καπνό και να βρίσκουν τα δικά τους νοήματα, τα δικά τους συναισθήματα».

Photo gallery Smoke Interventions See Gallery