ΕΙΔΗΣΕΙΣ
27/08/2016 04:07 EEST

Πώς το Excel της Microsoft δημιουργεί προβλήματα στους γενετιστές

The Washington Post via Getty Images
WASHINGTON DC-FEBRUARY 12: Studying genes related to athletics are L to R: Human Science major Ashley Huber looks at muscle tissue with her instructor J.P. Hyatt asst. professor of Human Science at Georgetown University in Washington DC February 12, 2010. (Photo by John McDonnell/The Washington Post via Getty Images)

Εκατοντάδες είναι τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας που έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για το πρόγραμμα επεξεργασίας λογιστικών φύλλων της Microsoft, Excel, αφού όπως υποστηρίζουν είναι υπαίτιο για σοβαρά λάθη που έχουν γίνει σε επιστημονικές εργασίες πάνω στη γονιδιωματική.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα μετατρέπει αυτόματα τα ονόματα ορισμένων γονιδίων σε ημερομηνίες. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του BBC, σύμβολα γονιδίων όπως το SET2 (Septin 2) μετατρέπονται αυτόματα σε «September 2».

Ωστόσο, η Microsoft, η οποία κυκλοφόρησε την πρώτη έκδοση του Excel το 1985, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι το σφάλμα στην μετονομασία των γονιδίων μπορεί να διορθωθεί εάν οι χρήστες κάνουν ορισμένες αλλαγές στις ρυθμίσεις της εφαρμογής.

«Το Excel έχει τη δυνατότητα να εμφανίζει τα δεδομένα και τα κείμενα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις είναι σχεδιασμένες ώστε να λειτουργούν σε καθημερινά σενάρια», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο BBC.

«Το Excel προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επιλογών, τις οποίες οι πελάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ώστε να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται τα δεδομένα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Ewan Birney, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής δε κατηγορεί το BBC: « Αυτό που με απογοητεύει είναι οι ερευνητές βασίζονται σε υπολογιστικά φύλλα του Excel για τις κλινικές δοκιμές», δήλωσε στο BBC.