Οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την TTIP προχωρούν λέει η Κομισιόν παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις Γκάμπριελ

Οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την TTIP προχωρούν λέει η Κομισιόν παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις Γκάμπριελ
TTIP - Transatlantic Trade and Investment Partnership. Europe and USA association. Conncrete textured
TTIP - Transatlantic Trade and Investment Partnership. Europe and USA association. Conncrete textured
Evgeny Gromov via Getty Images

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα ότι έχει λάβει ομόφωνη εντολή από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για μια μεγάλη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μία ημέρα αφότου ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως οι συνομιλίες έχουν "αποτύχει de facto".

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, που είναι η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, δήλωσε χθες πως οι διαπραγματεύσεις για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) απέτυχαν επειδή η Ευρώπη απέρριψε ορισμένες απαιτήσεις των ΗΠΑ.

Η αμφισβήτηση αυτής της συμφωνίας, που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, είναι μεγάλη στη Γερμανία, ακόμα και στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού. Αν και οι περισσότεροι Σοσιαλδημοκράτες, όπως ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πλέον δεν την υποστηρίζουν, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συνεχίζει να υπεραμύνεται αυτού του σχεδίου.

Κληθείς να σχολιάσει τις παρατηρήσεις του Γκάμπριελ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι "η μπίλια γυρίζει ακόμη" για το θέμα της TTIP.

"Αν και οι εμπορικές συνομιλίες παίρνουν χρόνο, η μπίλια γυρίζει αυτή τη στιγμή και η Επιτροπή πραγματοποιεί σταθερή πρόοδο στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την TTIP", δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνέντευξη Τύπου.

"Οι συνομιλίες μάλιστα εισέρχονται τώρα σε ένα κρίσιμο στάδιο καθώς έχουμε προτάσεις σχεδόν για όλα τα κεφάλαια πάνω στο τραπέζι και μια καλή αίσθηση του περιγράμματος της μελλοντικής συμφωνίας".

Τρία χρόνια διαπραγματεύσεων απέτυχαν να επιλύσουν πολλαπλές διαφορές, περιλαμβανομένων εκείνων για τη διατροφική και περιβαλλοντική ασφάλεια, καθώς οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι η συμφωνία θα δώσει υπερβολική εξουσία στις μεγάλες πολυεθνικές σε βάρος των καταναλωτών και των εργαζομένων.

Οι υποστηρικτές της θεωρούν ότι θα αποφέρει οικονομικά οφέλη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, Οι υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα κατά τη συνάντησή τους στην Μπρατισλάβα στις 22 Σεπτεμβρίου.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε πως η Επιτροπή εξακολουθεί να είναι έτοιμη για την ολοκλήρωση της συμφωνίας έως το τέλος του έτους αλλά όχι σε βάρος της "ασφάλειας, της υγείας, του κοινωνικού επιπέδου και του επιπέδου προστασίας δεδομένων της Ευρώπης, ή της πολιτιστικής μας ποικιλομορφίας".

Όμως αυτή η προοπτική μοιάζει όλο και λιγότερο εφικτή λόγω της αντίθεσης χωρών όπως η Γαλλία και της κινητοποίησης των πολιτών, ενώ η απόφαση των Βρετανών, σε δημοψήφισμα που διεξήχθη τον Ιούνιο, να εγκαταλείψουν την ΕΕ περιπλέκει την εικόνα, αν και ο Μ. Σχοινάς επέμεινε πως οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται εκ μέρους και των 28 κρατών-μελών, περιλαμβανομένου του Λονδίνου.

Στα παρασκήνια διπλωμάτες είναι πεπεισμένοι ότι οι διαπραγματεύσεις θα ανασταλούν τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές στη Γαλλία και στη Γερμανία το 2017.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δημοφιλή