Οι 9 ταινίες-σταθμός στην καριέρα του Gene Wilder

Οι 9 ταινίες-σταθμός στην καριέρα του Gene Wilder
Gene Wilder

Προς το τέλος του πρωτότυπου «Willy Wonka & The Chocolate Factory», ο Wonka έχει χάσει κάθε ελπίδα. Κανείς από τους επιλαχόντες με τα χρυσά εισιτήρια δεν έχει αποδείξει πως είναι άξιος να κληρονομήσει την περιουσία και το εργοστάσιό του. Μέχρι που ο ήρωας της ταινίας, ο Charlie, αναδύεται την 11η ώρα με μια ευγενική χειρονομία. «Και έτσι λάμπει μια καλή πράξη σε έναν κουρασμένο κόσμο», δηλώνει ο Wonka.

Ο Gene Wilder, ο άνθρωπος που έδωσε ζωή την «πλούσια» περσόνα του Wonka, πέθανε την περασμένη Κυριακή σε ηλικία 83 χρονών, αφήνοντας πίσω του μια σειρά από φανταστικές πράξεις σε έναν ολοένα και πιο κουρασμένο κόσμο. Οι ερμηνείες του στον «Wonka», στο «The Producers», στο «Young Frankenstein», στο «Blazing Saddles» και σε δεκάδες άλλες ταινίες, θεατρικά και τηλεοπτικές σειρές θεωρούνται εδώ και χρόνια «κλασικές». Οι φυσικές του ικανότητες βοήθησαν σημαντικά στο χτίσιμο της εικόνας που καθιέρωσε στην οθόνη. Όλοι του οι χαρακτήρες είναι άμεσα αναγνωρίσιμοι από την εκφραστικότητά τους, τη μανία τους και το γεγονός πως κουβαλάνε τόσο σκοτάδι όσο και φως, κάτι που έδινε πάντα έμφαση στην πολυπλοκότητα της δράσης που λάμβανε χώρα γύρω τους.

Με αφορμή τον θάνατο του Wilder, ήρθε η ώρα να θυμηθούμε τους ρόλους που τον έκαναν έναν πραγματικό θρύλο. Ο Willy Wonka μπορεί να είναι ο πρώτος χαρακτήρας που έρχεται στο μυαλό όλων μας, υπάρχουν όμως τόσοι άλλοι, τους οποίους προσπαθήσαμε να χωρέσουμε στην παρακάτω λίστα. Και, φυσικά, δεν είναι μόνο αυτοί. Η δουλειά του Wilder έκανε τη ζωή λίγο λιγότερο κουραστική.

“Bonnie and Clyde” (1967)

“The Producers” (1968)

“Start the Revolution Without Me” (1970)

“Willy Wonka & the Chocolate Factory” (1971)

“Everything You Always Wanted to Know About Sex* (*But Were Afraid to Ask)” (1972)

“Young Frankenstein” (1974)

“Blazing Saddles” (1974)

“Alice in Wonderland” (1999)

“Will & Grace” (2002)