ΔΙΕΘΝΕΣ
31/08/2016 09:35 EEST | Updated 31/08/2016 09:35 EEST

Διακρατική συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου για πώληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη

Cyprus' President Nicos Anastasiades leaves after the first day of an EU - Summit at the EU headquarters in Brussels on June 28, 2016.
European Union leaders will on June 29, 2016 assess the damage from Britain's decision to leave the bloc and try to prevent further disintegration, as they meet for the first time without a British representative. / AFP / THIERRY CHARLIER        (Photo credit should read THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)
THIERRY CHARLIER via Getty Images
Cyprus' President Nicos Anastasiades leaves after the first day of an EU - Summit at the EU headquarters in Brussels on June 28, 2016. European Union leaders will on June 29, 2016 assess the damage from Britain's decision to leave the bloc and try to prevent further disintegration, as they meet for the first time without a British representative. / AFP / THIERRY CHARLIER (Photo credit should read THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

Διακρατική συμφωνία με την οποία το φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ θα εξάγεται στην Αίγυπτο, υπέγραψαν σήμερα στη Λευκωσία ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακοτρύπης, και ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίων, Ταρέκ Ελ Μολά.

Η συμφωνία, μεταξύ άλλων, ρυθμίζει ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χρήση του φυσικού αερίου που θα εξαχθεί στην Αίγυπτο. Δηλαδή, αν θα προορίζεται για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος υγροποίησης και εξαγωγής ή και τα δυο.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας οι δύο υπουργοί έγιναν δεκτοί από τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Ο Αιγύπτιος υπουργός χαρακτήρισε «ορόσημο» τη σημερινή υπογραφή της πρώτης συμφωνίας, από μια σειρά συμφωνιών και προσέθεσε:

«Μιλάμε για την έλευση του κυπριακού αερίου στην Αίγυπτο είτε για να πωληθεί στην (εγχώρια) αγορά ή για υγροποίηση και μεταπώλησή του. Σε κάθε περίπτωση ήταν ένα βήμα που περιμέναμε να συμβεί, είμαστε ενθουσιασμένοι, γι’ αυτό και προσβλέπουμε στο να συνεχίσουμε με τα επόμενα βήματα που είναι μέρος των εμπορικών συμφωνιών που θα αναπτυχθούν σύντομα. Θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις μαζί με τα διάφορα εμπλεκόμενα μέρη στις δύο χώρες για την πώληση και τη μεταφορά του αερίου».

Σε ερώτηση, αν αυτή η συμφωνία επιβεβαιώνει ότι η Αίγυπτος ενδιαφέρεται για εισαγωγή φυσικού αερίου από την Κύπρο παρά την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στο δικό της κοίτασμα «Ζορ», ο Αιγύπτιος υπουργός είπε ότι «ναι, αυτό επιβεβαιώνει την επιθυμία της Αιγύπτου για το κυπριακό αέριο. Η Αίγυπτος είναι μεγάλη χώρα, με μεγάλο πληθυσμό, είναι μεγάλη αγορά και έχει επίσης μια μοναδική γεωγραφική θέση για τη διαμετακόμιση του εμπορίου παγκοσμίως».

Ο Κύπριος υπουργός δήλωσε ότι ο χρονικός ορίζοντας για την κατασκευή υποθαλασσίου αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο, υπολογίζεται στο 2020-2022, προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε όμως σε συζητήσεις για να δούμε κατά πόσο μπορούμε να το επισπεύσουμε».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)