ΔΙΕΘΝΕΣ
02/09/2016 09:03 EEST | Updated 02/09/2016 09:03 EEST

Αποστασιοποίηση της γερμανικής κυβέρνησης από το ψήφισμα αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων

ASSOCIATED PRESS
German Chancellor Angela Merkel speaks during a joint news conference as part of a meeting with the President of Turkmenistan, Gurbanguly Berdimuhamedow at the chancellery in Berlin, Germany, Monday, Aug. 29, 2016. (AP Photo/Michael Sohn)

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει μια πολιτική χειρονομία καλής θέλησης προς την Τουρκία ούτως ώστε να επιτραπεί σε βουλευτές της Μπούντεστακ να επισκεφτούν τους Γερμανούς στρατιώτες οι οποίοι σταθμεύουν στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel.

Η καγκελαρία και το υπουργείο Εξωτερικών συμφώνησαν να εμφανιστεί ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ στους δημοσιογράφους και να αποστασιοποιηθεί η κυβέρνηση από το ψήφισμα του Κοινοβουλίου, με το οποίο αναγνωρίστηκε στις 2 Ιουνίου η γενοκτονία των Αρμενίων την οποία διέπραξαν το 1915 οι οθωμανικές αρχές.

Η Άγκυρα αντιδρώντας στο ψήφισμα αυτό έχει απαγορεύσει την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ της ανατολικής Τουρκίας, από όπου οι συμμαχικές δυνάμεις επιχειρούν κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» με την συμμετοχή των γερμανικών αναγνωριστικών αεροπλάνων Tornado.

Τις περασμένες εβδομάδες αξιωματούχοι του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών προσπάθησαν να βρουν μια λύση στην Άγκυρα. Εκεί τους διαμηνύθηκε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η τουρκική κυβέρνηση απαιτεί μια δημόσια αποστασιοποίηση της κυβέρνησης Μέρκελ από το ψήφισμα της Μπούντεστακ.

Σε αυτήν την απαίτηση θα ανταποκριθεί τώρα το Βερολίνο, σύμφωνα με το περιοδικό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζάιμπερτ θα δηλώσει δημοσίως ότι το ψήφισμα της Μπούντεστακ δεν έχει σε καμία περίπτωση δεσμευτική ισχύ για την γερμανική κυβέρνηση και ότι πρόκειται για μια πολιτική διακήρυξη του Κοινοβουλίου η οποία δεν έχει καμιά νομική σημασία.

Το ερώτημα το οποίο όμως απασχόλησε την γερμανική κυβέρνηση ήταν ποιος θα κάνει αυτή τη δήλωση. Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ δεν ήθελε να αναλάβει αυτό το ρόλο. Μια προσωπική εμφάνιση της καγκελαρίου δεν ετίθετο καν ως θέμα, διότι θα ερμηνευόταν ως υποταγή της Αγγελα Μέρκελ στον Ερντογάν. Έτσι βρέθηκε η λύση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Σε ό,τι αφορά την ουσία όμως της σχεδιαζόμενης δήλωσης δεν αλλάζει κάτι. Στο παρασκήνιο, τόσο η Μέρκελ όσο και ο Στάινμαϊερ είχαν εκφράσει την άποψη ότι το ψήφισμα δεν ήταν καλή ιδέα. Ο ίδιος δε ο Στάινμαϊερ απέφυγε πάντα να χαρακτηρίσει ως γενοκτονία τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από την οθωμανική αυτοκρατορία.

Σε ανεπίσημες συζητήσεις η τουρκική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι θα την ικανοποιούσε μια τέτοια χειρονομία, όπως αυτή που σχεδιάζεται, για να δώσει το πράσινο φως στους Γερμανούς βουλευτές να επισκεφτούν το Ιντσιρλίκ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Τόμας Οπερμαν έστειλε προ ημερών στην Άγκυρα «τελεσίγραφο» να άρει την απαγόρευση έως τις αρχές Οκτωβρίου, διότι σε διαφορετική περίπτωση το κόμμα του δεν θα υπερψηφίσει τον Δεκέμβριο στην Μπούντεστακ την παράταση παραμονής της γερμανικής αποστολής στο Ιντσιρλίκ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Spiegel το υπουργείο Άμυνας έχει ήδη εκπονήσει σχέδια για την μετεγκατάσταση των γερμανικών αναγνωριστικών αεροπλάνων tornado σε άλλη χώρα της περιοχής.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Box