ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/09/2016 12:50 EEST | Updated 05/09/2016 12:51 EEST

Η Ελλάδα στην ατζέντα του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου

ASSOCIATED PRESS
EU Commissioner for Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs Pierre Moscovici, left, talks with Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos ahead of an EU eurogroup meeting at the EU Council building in Brussels on Monday May 9, 2016. European finance ministers gathered in Brussels Monday for talks aimed at breaking the deadlock over whether to provide more aid to bolster Greece's shattered economy and forgive some of its debts. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

H πρόοδος που έχει σημειωθεί από την Ελλάδα στην εκπλήρωση των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση περαιτέρω χρηματοδοτικής στήριξης στο πλαίσιο του προγράμματος θα συζητηθεί στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, στη Μπρατισλάβα, σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ενημερωθούν από τους εκπροσώπους των θεσμών και τις ελληνικές Αρχές σχετικά με την υλοποίηση των ενδιάμεσων στόχων και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Η ημερήσια διάταξη της επερχόμενης συνεδρίασης παραπέμπει στη δήλωση της Ευρωομάδας για την Ελλάδα στις 25 Μαΐου, σύμφωνα με την οποία, «η πρόσθετη εκταμίευση μετά το καλοκαίρι στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης συνδέεται με την ολοκλήρωση των οροσήμων που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, τη διακυβέρνηση των τραπεζών, τη Γενική Γραμματεία Εσόδων και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, καθώς και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου».

Η Ελλάδα έχει ακόμα λαμβάνειν 2,8 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της δόσης του προγράμματος ύψους 10,3 δισ. που συνδέεται με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Τα υπόλοιπα 7,5 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκαν στις 21 Ιουνίου 2016.

Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα της Handelsblatt, η Ευρωζώνη δεν θα αποδεσμεύσει χρήματα για την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο. Ανέφερε πως η Αθήνα έχει υλοποιήσει μόνο 2 από 15 μεταρρυθμίσεις που απαιτούν προαπαιτούμενα για τη δόση. Πάνω από όλα, σημειώνουν, η Ελλάδα καθυστερεί τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικής περιουσίας.

Στο μεταξύ, εβδομάδα νέου γύρου διαβουλεύσεων και ολοκλήρωσης όσο το δυνατό περισσότερων εκκρεμοτήτων ξεκίνησε από σήμερα για την κυβέρνηση. Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να «τρέξει» πολλά ανοιχτά ζητήματα προκειμένου την ερχόμενη Δευτέρα με την επιστροφή τους στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών να διαπιστώσουν ότι υπάρχει πρόοδος στο μέτωπο των προαπαιτούμενων δράσεων.