Το τριτοκοσμικό ελληνικό κοινοβούλιο...Κεραμέως: Ήμουν έγκυος και πάσχιζα να βρω χώρο στη Βουλή που να μην καπνίζουν

Το τριτοκοσμικό ελληνικό κοινοβούλιο...Κεραμέως: Ήμουν έγκυος και πάσχιζα να βρω χώρο στη Βουλή που να μην καπνίζουν

Το ότι στην Ελλάδα είναι άλλο πράγμα να ψηφίζεις ένα νόμο και άλλο να εφαρμόζεται κιόλας, το γνωρίζουμε. Το ότι οι νόμοι δεν τηρούνται καν εντός του Κοινοβουλίου επίσης δεν αποτελεί έκπληξη. Επειδή όμως «έτσι γίνεται πάντα» δεν σημαίνει πως πρέπει και να μένουν όλα ασχολίαστα.

Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι η παντελής έλλειψη σεβασμού των βουλευτών- και νομοθετών- στην τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου, σε σημείο μάλιστα τόσο προκλητικό που να προκαλεί την οργή ορισμένων μελών του Κοινοβουλίου.

Χαρακτηριστική περίπτωση, αυτή της βουλευτή της ΝΔ, Νίκης Κεραμέως η οποία μιλώντας στην Ολομέλεια επέκρινε τους συναδέλφους της καπνιστές με αποκορύφωμα την αναφορά της στο γεγονός πως όταν ήταν έγκυος αναζητούσε να βρει έναν χώρο που συνάδελφοί τους και εργαζόμενοι στο κτήριο της Βουλης δεν κάπνιζαν. «Με λύπη και απογοήτευση σάς καταθέτω ότι πάσχιζα να βρω χώρο εντός του Κοινοβουλίου, στον οποίο να μην αναγκαζόμουν να υποστώ και εγώ και το έμβρυο τον καπνό των καπνιστών. Πήγαινα από καρέκλα σε καρέκλα, από καναπέ σε καναπέ, γιατί όλο και κάποιος κάπνιζε δίπλα μου. Είναι θλιβερό, αλλά είναι και εξοργιστικό. Αν δεν εφαρμόσουμε εμείς πρώτα υποδειγματικά τους νόμους, πώς περιμένουμε από τους πολίτες να το κάνουν; Και με αυτή την αφορμή, απευθύνω αίτημα προς το Προεδρείο της Βουλής για το αυτονόητο, να εφαρμόσει, επιτέλους, τον αντικαπνιστικό νόμο εντός της Βουλής».

Νωρίτερα ανέφερε: «Θεωρώ δείγμα πολιτικού πολιτισμού ότι οφείλουμε να νομοθετήσουμε κάθε ενέργεια για την καταπολέμησή του. Τι αξία έχουν όλα αυτά όταν μέσα στο ίδιο το Κοινοβούλιο, στο Κοινοβούλιο που ψηφίστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος, δεν εφαρμόζεται ο ίδιος αυτός νόμος; Και για να μιλήσουμε ανοιχτά, ξεκάθαρα, σταράτα, με εξαίρεση την Αίθουσα της Ολομέλειας και των Επιτροπών δεν υπάρχει σχεδόν κανένας χώρος εντός της Βουλής, στον οποίο να γίνεται σεβαστή η απαγόρευση του καπνίσματος. Εντευκτήριο, αίθουσες κομμάτων, γραμματείες, διάδρομοι, τουαλέτες, παντού τσιγάρο! Πριν από μερικούς μήνες είχα την ευτυχία να είμαι έγκυος ούσα Βουλευτής».

Δημοφιλή