ΔΙΕΘΝΕΣ
09/09/2016 13:15 EEST | Updated 09/09/2016 13:15 EEST

Ο Αιθίοπας Ολυμπιονίκης που φοβόταν ότι θα εκτελεστεί στη χώρα του έφτασε στις ΗΠΑ

ADRIAN DENNIS via Getty Images
TOPSHOT - Ethiopia's Feyisa Lilesa (silver) crosses the finish line of the Men's Marathon athletics event during the Rio 2016 Olympic Games at the Sambodromo in Rio de Janeiro on August 21, 2016. Lilesa crossed his arms above his head as he finished the race as a protest against the Ethiopian government's crackdown on political dissent. / AFP / Adrian DENNIS (Photo credit should read ADRIAN DENNIS/AFP/Getty Images)

Ο Αιθίοπας Ολυμπιονίκης Feyisa Lilesa έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα. Ο μαραθωνοδρόμος είχε τερματίσει δεύτερος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο έχοντας τα χέρια του ψηλά σε σχήμα «Χ» για να διαμαρτυρηθεί για την στοχοποίηση ανθρώπων της φυλής του από την κυβέρνηση της Αιθιοπίας και είχε δηλώσει ότι σχεδιάζει να ζητήσει άσυλο σε άλλη χώρα.

Ο Lilesa είχε χρησιμοποιήσει την χειρονομία που κάνουν οι διαδηλωτές της φυλής Oromo που διαμαρτύρονται για την στοχοποίησή τους από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Αιθιοπίας. Οι συγκεντρώσεις τους είναι συνήθως ειρηνικές, με τους ακτιβιστές να στέκονται ακίνητοι με σηκωμένα τα χέρια σε θέση «Χ», παρόλα αυτά έχουν γίνει χιλιάδες συλλήψεις, ενώ υπάρχουν αναφορές για 50 εκτελέσεις.

Μετά την συμβολική εμφάνισή του στο τέρμα του μαραθωνίου, ο αθλητής είχε εκφράσει την ανησυχία του ότι θα εκτελεστεί εάν επιστρέψει στην πατρίδα του, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Getachew Reda, ότι θα τον υποδεχτούν σαν ήρωα. Ο κ. Reda επιμένει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τον Ολυμπιονίκη και ότι οι εκτελέσεις αφορούσαν «ορισμένα χαλασμένα μήλα».

«Εάν δεν με σκοτώσουν θα με βάλουν στην φυλακή. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα αλλά ίσως μετακομίσω σε άλλη χώρα», είχε δηλώσει ο Lilesa λίγες ημέρες πριν την άφιξή τους στις ΗΠΑ.

Sponsored Post