ΔΙΕΘΝΕΣ
09/09/2016 18:48 EEST | Updated 09/09/2016 18:50 EEST

Εγκρίθηκε ο νόμος στις ΗΠΑ που επιτρέπει στα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου να μηνύσουν τη Σαουδική Αραβία

Spencer Platt via Getty Images
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 09: Police pause during a procession in Lower Manhattan to mark the 15th anniversary of the 9/11 attacks and the police officers who were killed during and after the event on September 9, 2016 in New York City. Families, officers and friends gathered for remarks and a wreath laying at a wall commemorating fallen officers. (Photo by Spencer Platt/Getty Images)

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ πέρασε σήμερα, Παρασκευή, έναν νόμο που επιτρέπει στις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 να προσφύγουν στα δικαστήρια εναντίον της Σαουδικής Αραβίας για να αποζημιωθούν, παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος απειλεί να ασκήσει βέτο.

Τον περασμένο Μάιο η Γερουσία είχε εγκρίνει ομόφωνα τον αποκαλούμενο «Νόμο για τη Δικαιοσύνη Απέναντι στους Υποστηρικτές της Τρομοκρατίας» ή JASTA. Οι πολέμιοι του νόμου υποστηρίζουν ότι θα προκαλέσει τριβές στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Ριάντ και θα οδηγήσει στη λήψη αντεκδικητικών μέτρων σε βάρος Αμερικανών πολιτών ή επιχειρήσεων σε άλλες χώρες.

Η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων αποφασίστηκε να γίνει σήμερα, Παρασκευή, για συμβολικούς λόγους, καθώς την Κυριακή συμπληρώνονται 15 χρόνια από την ημέρα που οι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα κατέλαβαν αεροσκάφη για να εξαπολύσουν με αυτά τις επιθέσεις τους στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον. Η ανακοίνωση της έγκρισης του νομοσχεδίου συνοδεύτηκε από ζητωκραυγές και χειροκροτήματα.

Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε νωρίτερα ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα ασκήσει βέτο. Αν πραγματοποιήσει την απειλή του αλλά τα δύο τρίτα τόσο της Βουλής όσο και της Γερουσίας επιμείνουν στην έγκρισή του, τότε θα είναι η πρώτη φορά από το 2009 που το Κογκρέσο θα έχει υπερισχύσει του προεδρικού βέτο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Διαβάστε ακόμα:

Sponsored Post