Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό ντοκιμαντέρ του Netflix μέχρι σήμερα

Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό ντοκιμαντέρ του Netflix μέχρι σήμερα

Ένα μικρό παιδί παίρνει ένα λευκό κράνος και το φορά στο κεφάλι ενός άντρα. Ο άντρας αποχαιρετά το παιδί, το φιλά και του λέει «Μην ταλαιπωρήσεις τη μαμά, εντάξει;». Δευτερόλεπτα αργότερα εμφανίζεται ένα ελικόπτερο πάνω από το κεφάλι του και ξεκινά μια σειρά από εκκωφαντικές εκρήξεις. Ακολουθεί χάος, κραυγές, ουρλιαχτά, άψυχα σώματα και αίμα.

Έτσι ξεκινά το trailer του «The White Helmets», του νέου ντοκιμαντέρ του Netflix που θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Σεπτεμβρίου και θα παρουσιάζει τη ζωή των εθελοντών στη Συρία που τρέχουν στη διάσωση των συμπολιτών τους μετά από κάθε βομβιστική επίθεση. Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ (Τα Λευκά Κράνη) αναφέρεται στον εξοπλισμό που φορούν κατά τις αποστολές διάσωσης και όσα βλέπουμε στις πρώτες σκηνές του βίντεο είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι των όσων ζουν αυτοί οι άνθρωποι κάθε μέρα.

Η ομάδα των White Helmets, που πλέον αποτελείται από περισσότερα από 3.000 άτομα, έγινε γνωστή το 2014 όταν και κατάφεραν να ανασύρουν από τα συντρίμμια ενός κτιρίου ένα νεογέννητο μωρό. Τον Αύγουστο του 2016, ήταν οι ίδιοι που έσωσαν τον Omran Daqneesh, το μικρό αγόρι που βρήκε προσωρινό καταφύγιο σε ένα ασθενοφόρο αφού το σπίτι του καταστράφηκε από μια αεροπορική επίθεση σκοτώνοντας ολόκληρη την οικογένειά του, και του οποίου η φωτογραφία έγινε viral στο διαδίκτυο.

Τον Ιούνιο του 2015, ο επικεφαλής των White Helmets, Raed Saleh, έβγαλε έναν παθιασμένο λόγο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατακεραυνώνοντας την κυβέρνηση της Συρίας για τον ρόλο που έχει παίξει στο θάνατο πολλών μελών της ομάδας, καθώς έχουν ακουστεί πολλά σενάρια περί βομβών που ρίχνει η ίδια η κυβέρνηση μετά τις πρώτες επιθέσεις και αφού οι διασώστες έχουν αρχίσει να φτάνουν στα πληγέντα σημεία. Μέχρι στιγμής έχουν πεθάνει 130 διασώστες, ενώ ο Saleh είπε σε κάποιο σημείο της ομιλίας του «μπορείτε να φανταστείτε έστω και μία ημέρα από τη ζωή μας;».

Το ντοκιμαντέρ του Netflix παρουσιάζει μια καθολική εικόνα της ζωής αυτών των ανθρώπων με ρεαλιστικό και άμεσο τρόπο. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Orlando von Einsiedel και στην παραγωγή βρίσκεται η Joanna Natasegara, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ «Virunga» που ακολουθούσε τη προσπάθεια μιας ομάδας ατόμων να σώσουν τους τελευταίους γορίλες των βουνών από την εξαφάνιση.