Σε ισχύ η εύθραυστη εκεχειρία στη Συρία

Σε ισχύ η εύθραυστη εκεχειρία στη Συρία
A Syrian boy rides a bicycle through a devastated part of the old city of Homs, Syria, Friday, Feb. 26, 2016. The U.N. Security Council is expected to vote Friday afternoon on a draft resolution endorsing the
A Syrian boy rides a bicycle through a devastated part of the old city of Homs, Syria, Friday, Feb. 26, 2016. The U.N. Security Council is expected to vote Friday afternoon on a draft resolution endorsing the
ASSOCIATED PRESS

Σε ισχύ τέθηκε από τις 7 το βράδυ της Δευτέρας η εκεχειρία σε όλη την επικράτεια της Συρίας όπως προβλέπεται από την συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας την περασμένη Παρασκευή στη Γενεύη.

Η ανακοίνωση των συριακών ενόπλων δυνάμεων που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της χώρας υπογράμμιζε πως ο στρατός διατηρεί το δικαίωμα να απαντά αποφασιστικά «χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα πυρός ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή βίας ενόπλων οργανώσεων».

Σύμφωνα με τη σχέδιο οι συριακές δυνάμεις θα σταματήσουν όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε συγκεκριμένα μέρη της χώρας, τα οποία έχουν προσυμφωνηθεί, που ελέγχουν οι ομάδες της αντιπολίτευσης.

Εάν η εκεχειρία διαρκέσει επτά ημέρες τότε οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα προχωρήσουν σε από κοινού αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κάλεσε σήμερα τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό να σταματήσει τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον μονάδων των κούρδων μαχητών για να βοηθήσει στην εφαρμογή της επικείμενης κατάπαυσης των εχθροπραξιών.

Παράλληλα σημείωσε πως αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας θα συνεχίσουν να διεξάγουν επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και του (πρώην γνωστού) Μετώπου Αλ Νόσρα.

Λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη έναρξη της εφαρμογής της εκεχειρίας στην Συρία, το ρωσικό υπουργείο ανακοίνωσε πως εγκαθιδρύεται ένα ρωσο-αμερικανικό κέντρο συντονισμού για τον καθορισμό των ρωσικών στόχων και των στόχων του δυτικού συνασπισμού δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Με βάση την συμφωνία (Ρωσίας–ΗΠΑ), το καθεστώς εκεχειρίας σε όλη την επικράτεια της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας θα τεθεί σε ισχύ την Δευτέρα στις 19:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας)» δήλωσε ο στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι.

«Η Ρωσία έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να διασφαλίσει την εφαρμογή της συμφωνίας παύσης των εχθροπραξιών στην Συρία», πρόσθεσε ο Ρώσος στρατηγός.

Η συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για την Συρία, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από σήμερα το απόγευμα «ενδέχεται να είναι η τελευταία ευκαιρία για να σωθεί» η χώρα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Πιστεύουμε πως η μόνη ρεαλιστική και εφικτή λύση για τον πόλεμο είναι εν τέλει μια πολιτική λύση τόνισε ο Κέρι, σημειώνοντας πως οι αρχικές αναφορές δείχνουν μείωση των βίαιων συγκρούσεων, έπειτα από την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας για παύση των εχθροπραξιών.

«Οι αρχικές αναφορές είναι ότι έχει σημειωθεί κάποια μείωση της βίας, ενώ υπάρχουν και λίγες αναφορές συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές, αν και είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε οποιαδήποτε συγκεκριμένα συμπεράσματα», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στους δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Θα υπάρξουν αναμφίβολα αναφορές για βίαιες συγκρούσεις εδώ και εκεί, αλλά αυτή είναι σχεδόν πάντα η φύση του ξεκινήματος της παύσης των εχθροπραξιών», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πρόσθεσε πως χρειάζεται επειγόντως να ξεκινήσει η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, μεταξύ άλλων και σε πολλές περιοχές του Χαλεπιού.

Επικαλέστηκε την ανακοίνωση του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με την οποία στα κύρια μέτωπα συγκρούσεων παρατηρείται ηρεμία, έπειτα από την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας σήμερα στις 19:00.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επισήμανε πως μόλις σημειωθεί μια συνεχής περίοδος ηρεμίας και αυξημένη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας κατά την διάρκεια των επτά ημερών της κατάπαυσης των εχθροπραξιών, οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα ξεκινήσουν να συντονίζουν τις στρατιωτικές τους επιθέσεις.

«Μόλις ξεκινήσουν οι επιδρομές ΗΠΑ-Ρωσία, τότε θα αποτραπεί από το συριακό καθεστώς να πραγματοποιεί πολεμικές πτήσεις πάνω από περιοχές στις οποίες η νόμιμη αντιπολίτευση είναι παρούσα», πρόσθεσε ο Κέρι.

Επιπλέον η συμφωνία περιλαμβάνει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές όπου κάτι τέτοιο καθίστατο δύσκολο λόγω των μαχών.

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να διεξάγουν επιχειρήσεις στο ανατολικό Χαλέπι και σε άλλες περιοχές στην Συρία που τελούν υπό πολιορκία για να παράσχουν βοήθεια σε άμαχο πληθυσμό, έπειτα από τη συμφωνία ΗΠΑ–Ρωσίας για την παύση των εχθροπραξιών στη χώρα, δήλωσε σήμερα στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής ομάδας κρούσης της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης της Συρίας (ISSG), Γιαν Έγκελαντ.

Ο Έγκελαντ τόνισε πως η ISSG καλωσόρισε την πρόσφατη συμφωνία ΗΠΑ–Ρωσίας για την Συρία και κάλεσε για την άσκηση επιπλέον πίεσης των δύο χωρών στις εμπλεκόμενες πλευρές στον πόλεμο για τη διάρκεια εφαρμογής της εκεχειρίας.

«Τα Ηνωμένα Έθνη και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που συνεργάζονται είναι έτοιμα να πραγματοποιήσουν αυτή την εβδομάδα επιχειρήσεις περνώντας από σημεία διέλευσης και συνόρων για να βοηθήσουν αμάχους στο ανατολικό Χαλέπι και σε άλλες περιοχές που βρίσκονται περικυκλωμένες και πολιορκούμενες. Η κατάσταση είναι ολοένα και πιο ανησυχητική για τους αμάχους, τις γυναίκες, τα παιδιά και τους αρρώστους και τους τραυματίες σε περίπου 18 περιοχές σε όλη την Συρία», τόνισε ο Έγκελαντ.

Ωστόσο αν και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασάντ καλωσόρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Παρασκευή στη Γενεύη παραμένει αβέβαιο εάν οι διάφορες οργανώσεις του αντάρτικου της συριακής αντιπολίτευσης θα σεβαστούν την εκεχειρία.

Νωρίτερα ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έγραψε προς την αμερικανική διοίκηση ότι θα συνεργαστούν με θετική διάθεση για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός διευκρινίζοντας ωστόσο πως η πεποίθησή τους είναι ότι αυτή θα ευνοήσει την κυβέρνηση του Ασάντ.

Και άλλες οργανώσεις έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους, ενώ ο Ασάντ μιλώντας πριν την εκεχειρία δήλωσε ότι η συριακή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανακαταλάβει κάθε σπιθαμή εδάφους που έχει πέσει στα χέρια των «τρομοκρατών».

Εν τω μεταξύ πολλές αντάρτικες ομάδες έχουν συγκροτήσει συμμαχίες για να πολεμήσουν ενάντια στο συριακό στρατό. Πρόκειται για ομάδες ορισμένες εκ των οποίων έχουν την στήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων της, όμως υπάρχουν και άλλες που έχουν τη στήριξη της αλ Κάιντα.

Εν τω μεταξύ λίγο πριν την κατάπαυση του πυρός, το Σαββατοκύριακο, η συριακή κυβέρνηση πραγματοποίησε δριμείες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων που όμως κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 100 ανθρώπους. Επίσης ρωσικά αεροπλάνα επιχείρησαν σε διάφορες περιοχές της Συρίας.

Όλα αυτά κάνουν την εκεχειρία ιδιαίτερα εύθραυστη που υπό την πίεση της σκληρής πραγματικότητας στη Συρία μπορεί πολύ σύντομα να καταρρεύσει.

Υπενθυμίζεται ότι ο εμφύλιος στη Συρία μαίνεται εδώ και πέντε χρόνια και έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 250.000 ανθρώπους. Περισσότεροι από 4,8 Σύριοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ 6,5 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους.

Δημοφιλή