ΔΙΕΘΝΕΣ
12/09/2016 09:17 EEST | Updated 12/09/2016 09:17 EEST

Να γιατί ο Τραμπ θαυμάζει τον Πούτιν και όλοι οι ηγέτες που αγάπησε

Bloomberg via Getty Images
Donald Trump, 2016 Republican presidential nominee, gestures after speaking during the Values Voter Summit in Washington, D.C., U.S., on Friday, Sept. 9, 2016. Trump and his running mate said this week that Russian President Vladimir Putin is a stronger leader than U.S. President Barack Obama, provoking Democratic condemnation and prompting some Republicans to distance themselves. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images

Είναι και οι δύο ξανθοί, έχουν μικρά δάχτυλα και μοιράζονται μια αμοιβαία συμπάθεια. Ο λόγος για τον υποψήφιο πρόεδρο της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, και τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν. Οι δύο άνδρες όμως μοιράζονται και ένα ακόμα κοινό στοιχείο, σύμφωνα με το Slate, που τους κάνει να αλληλοθαυμάζονται: είναι απολυταρχικοί ηγέτες.

Όπως εξηγεί ο συντάκτης Jamelle Bouie, ο Τραμπ έχει δείξει την λατρεία του στο παρελθόν όχι μόνο σε απόλυτους ηγέτες. Το 1990 είχε δηλώσει στο Playboy ότι θαυμάζει τον τρόπο με τον οποίο η κινεζική κυβέρνηση είχε διαχειριστεί τις διαδηλώσεις φοιτητών στην πλατεία Tiananmen Square, κάνοντας λόγο για «ένδειξη δύναμης». Να σημειώσουμε ότι οι διαδηλωτές που είχαν χάσει την ζωή τους ξεπερνούσαν τους 100.

Ο μεγιστάνας δεν είχε διστάσει ακόμα να δείξει τον θαυμασμό του και προς τον πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, τονίζοντας ωστόσο ότι «ήταν ένας κακός τύπος, ένας πολύ κακός τύπος». «Όμως ξέρεις τι έκανε σωστά; Σκότωσε τρομοκράτες. Το έκανε τόσο καλά», είχε δηλώσει ο Τραμπ για τον Χουσείν.

Τον Ιανουάριο, ο υποψήφιος πρόεδρος είχε εκφράσει και την εκτίμησή του για τον απόλυτο εχθρό των Ηνωμένων Πολιτειών, τον ηγέτη που φέρεται να έχει το «κόκκινο κουμπί» που θα σημάνει το τέλος μας, τον ένα και μοναδικό Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο Τραμπ είχε πει πως πρέπει να εκτιμήσει κανείς όσα κατάφερε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, όπως το να εξοντώσει τους αντιπάλους του και να γίνει «το αφεντικό», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, όλοι ξέρουμε επίσης την λατρεία που τρέφει ο Ντόναλντ Τραμπ για τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, λέγοντας πως ο ηγέτης είναι πιο δυναμικός από όσο θα μπορούσε να γίνει ποτέ ο Μπάρακ Ομπάμα.

Ο Bouie εκφράζει την ανησυχία του για τις επιρροές του υποψήφιου προέδρου που έρχονται αντίθετες, σύμφωνα με τον ίδιο, με τις αμερικανικές αξίες της ελευθερίας και της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων.