Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

1. Η κακή αρχή που κάνουν κάποιοι στο Ωραιόκαστρο

Με καταλήψεις των σχολικών κτηρίων απειλούν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων δύο δημοτικών σχολείων στο Ωραιόκαστρο και στο Παλαιόκαστρο εάν ενταχθούν προσφυγόπουλα στις τάξεις του σχολείου. Η σχετική ανακοίνωση που απευθύνεται στον Πρόεδρο της Ένωσης Γονέων προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις ενώ εκτεθειμένος είναι και ο δήμαρχος Ωραιόκαστρου, Αστέριος Γαβότσης ο οποίος σε βίντεο που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο, εμφανίζεται να μιλάει σε πολίτες στην πλατεία και φαίνεται να τους παρακινεί να πάρουν το νόμο στα χέρια τους...Σε κακή ενημέρωση και προκατάληψη απέδωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, τις αποφάσεις που ελήφθησαν.

2. Χωρίς Βουδούρη έμεινε η κυβέρνηση

Δεκτή έκανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την παραίτηση, την οποία του γγ Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Οδυσσέα Βουδούρη ο οποίος νωρίτερα δήλωνε πως βρίσκεται σε αυτή τη θέση επειδή δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι «πιο έντιμο να υποβάλω την παραίτησή μου». Φήμες πάντως θέλουν να υπάρχει θέμα στις σχέσεις του με τον προϊστάμενο υπουργό Ιωάννη Μουζάλα. Η ΝΔ με αφορμή την εξέλιξη κατηγόρησε, ξανά την κυβέρνηση για έλλειψη συντονισμού.

3. Και με το χρέος τι γίνεται;

Μετά τον «πάγο» που φαίνεται να βάζει η Γερμανία στο άνοιγμα της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, πρι τις γερμανικές εκλογές τώρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σε υποεπιτροπή της Βουλής εκτιμά πως δεν μπορεί να υπάρξει άμεσα μεγάλη απομείωση του καθώς, όπως εξήγησε, και οι δανειστές μας είναι το ίδιο υπερχρεωμένοι. Ως ήταν αναμενόμενο η δήλωση αποτέλεσε βούτυρο στο ψωμί του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη ΝΔ να ανακοινώνει πως «ο κ. Δραγασάκης ανέδειξε άλλο ένα ψέμα του Αλέξη Τσίπρα».

4. Λουξεμβούργο κατά Ουγγαρίας και απειλή εξώσεως

Tην έξωση της Ουγγαρίας από την ΕΕ ζητά ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου λόγω της όλο και πιο εχθρικής προσέγγισής της στο προσφυγικό, ενώ η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν κατηγορείται ότι υποκινεί ξενοφοβικές τάσεις με στόχο το μπλοκάρισμα του ευρωπαϊκού σχεδίου μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο. Ο Ζαν Άσελμπορν δήλωσε πως η Ουγγαρία θα έπρεπε προσωρινά ή ακόμα και μόνιμα να εκδιωχθεί από την ΕΕ επειδή μεταχειρίζεται τους αιτούντες άσυλο «χειρότερα από άγρια ζώα».

5. Και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται

Από τις 9 το πρωί ξεκινούν οι νέες συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών με τους εκπροσώπους των δανειστών και αναμένεται να ολοκληρωθούν το μεσημέρι. Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν την Αναπτυξιακή Στρατηγική, θα γίνει μια επισκόπηση των δημοσίων δαπανών ενώ οι δύο πλευρές θα εστιάσουν και ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων μπαίνουν ακόμη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και φορολογικά θέματα αλλά και τα εργασιακά. Η κυβέρνηση πάντως διαβεβαιώνει πως τα προαπαιτούμενα θα έχουν «κλείσει» μέχρι το τέλος του μήνα παρά τις δυσκολίες που ήδη διεφάνησαν όπως στο σχέδιο νόμου για το πλαστικό χρήμα και τις αδήλωτες καταθέσεις.

Δημοφιλή