ΔΙΕΘΝΕΣ
16/09/2016 03:20 EEST | Updated 16/09/2016 09:23 EEST

Η Samsung αποσύρει 1.000.000 συσκευές Galaxy Note 7 λόγω κινδύνου ανάφλεξης

Kim Hong-Ji / Reuters
A Samsung Electronics' Galaxy Note 7 new smartphone is displayed at its store in Seoul, South Korea, September 2, 2016. REUTERS/Kim Hong-Ji/File Photo

H εταιρεία Samsung Electronics ανακοίνωσε επίσημα χθες την απόσυρση 1 εκατομμυρίου "έξυπνων κινητών" τύπου Galaxy Note 7 που πουλήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, με σκοπό την ανταλλαγή συσκευών ή επιστροφή χρημάτων, λόγω του κινδύνου ανάφλεξης της μπαταρίας η οποία έχει πλήξει την εικόνα της νοτιοκορεάτικης εταιρείας.

Η Samsung έχει λάβει 92 αναφορές από καταναλωτές στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οι μπαταρίες των νέων εμβληματικών κινητών της έχουν αναφλεγεί. Στις αναφορές συμπεριλαμβάνονται 26 αναφορές για εγκαύματα και 55 περιπτώσεις υλικής καταστροφής, είπε η εταιρεία, ενώ ανακοίνωνε την απόσυρση σε συνεργασία με την Αμερικανική Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Αγαθών (CPSC).

Για την εταιρεία, η απόσυρση αποτελεί ακριβό πλήγμα, καθώς βασιζόταν στο μοντέλο αυτό να αυξήσει πωλήσεις ενώ ανταγωνίζεται τις νέες συσκευές κινητών ανταγωνιστές της όπως η Apple. Το μέγεθος της απόσυρσης είναι πρωτόγνωρο για την Samsung, η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής "έξυπνων κινητών" (smartphones) στον κόσμο.

Η Samsung δήλωσε την Πέμπτη ότι οι συσκευές αντικατάστασης του Note 7 θα έχουν παραδοθεί στα περισσότερα καταστήματα στις ΗΠΑ μέχρι και την 21η Σεπτεμβρίου.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η εταιρεία είπε ότι θα αποσύρει όλες τις συσκευές Note 7 που περιλαμβάνουν μπαταρίες οι οποίες έχουν την τάση να αναφλέγονται, και σταμάτησε την πώλησή τους σε 10 αγορές παγκόσμια, ζημιώνοντας την ανάκαμψη πωλήσεων της εταιρείας.

Η Επιτροπή Ασφάλειας είπε χθες ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες συσκευές άμεσα.

Σύμφωνα με την Samsung, χρειάζεται να ανακληθούν περίπου 2.5 εκατομμύρια συσκευές παγκόσμια. Μερικοί αναλυτές υπολογίζουν ότι η ανάκληση θα κοστίσει στην εταιρεία σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια (4,4 δις ευρώ) σε απωλεσθέντα κέρδη φέτος.

Η δε αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) έχει ανακοινώσει ότι οι επιβάτες είναι υποχρεωμένοι να έχουν τις συσκευές που έχουν ανακληθεί κλειστές και να μην φορτίζονται κατά τη διάρκεια πτήσεων, επισημοποιώντας μια πρόταση που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα.

Τέλος η Samsung Electronics ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει και πάλι τη διάθεση των νέων ‘έξυπνων κινητών’ τύπου Galaxy Note 7 σε καταναλωτές στη Νότια Κορέα από τις 28 Σεπτεμβρίου, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τον αντίκτυπο από τη δαπανηρή ανάκληση. Εκπρόσωπος της Samsung δήλωσε στο Reuters ότι το χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη της πώλησης της συσκευής σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις μεμονωμένες αγορές. Η εταιρία έχει πει ότι αναμένει οι νέες πωλήσεις να ξεκινήσουν και πάλι στην Αυστραλία κάποια στιγμή στις αρχές Οκτωβρίου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)